Válka o Filmovou školu: Králík zažaloval filmové kluby

Irena Hejdová Irena Hejdová
12. 6. 2008 9:33
Bývalý ředitel LFŠ podal trestní oznámení na AČFK

Praha - Už skoro rok trvají spory mezi Asociací českých filmových klubů (AČFK) a jejím dlouholetým předsedou a bývalým ředitelem Letní filmové školy v Uherském Hradišti Jiřím Králíkem.

Ve svém otevřeném dopise filmovým klubům nyní Jiří Králík oznamuje, že ve středu podal na AČFK trestní oznámení. "Je mi to moc líto a považuji tento krok za nejkrajnější řešení této nejsmutnější části bohaté a úspěšné historie AČFK," uvádí a vysvětluje svůj postup tím, že všechny jiné možnosti vyčerpal

K trestnímu oznámení Králík přikládá rozbory nákladů Letní filmové školy z posledních dvou let, kde detailně popisuje nejrůznější možná pochybení při hospadaření AČFK. Právě špatná finanční situace vedla loni pořádající asociaci k odvolání Králíka z funkcí.

Filmový nadšenec svůj odchod označuje za nedobrovolný. "Bylo mi násilně zamezeno pokračovat ve své práci, která se určitě dotkla každého z Vás a v posledních letech přineslo mnoho dobrého," tvrdí.

Čtěte více:
AČFK: Byli jsme před Králíkem, budeme i po něm

Ohrozí odvolání Králíka Letní filmovou školu?

Nadále se zříká odpovědnosti za nedobré finanční hospodaření asociace a nelíbí se mu ani to, jak je Asociace řízena novým vedením v čele s předsedou Petrem Korčem.

"Změna vedení logicky musela vést k negaci všeho, co jsem doposud dělal, ale - dle mého názoru - neměla vést k aktivitám, které překračují pravidla slušného chování, respektování odlišného názoru a nebo dokonce překračování platných právních norem a zákonů."

 

Kulturní dům městě, které myslí na kulturu.
Kulturní dům městě, které myslí na kulturu. | Foto: Tomáš Fránek

Korč na březnové tiskové konferenci oznámil, že asociace už se vyrovnala s finanční ztrátou. "Našli jsme také nového partnera, který nám dal dlouhodobou půjčku, takže naši ekonomickou situaci jsme stabilizovali," řekl tehdy.

Králík ale nepovažuje finanční situaci Asociace za vyjasněnou. Za překročení práva ze strany AČFK, které ho vedlo k podání trestního oznámení, Králík označuje neschopnost doložit kompletní zprávy o revizích hospodaření, které by vyjasnily finanční stav asociace.

"Přistupuji k tomuto kroku po několikaměsíčních urgencích a upozorněních na problematické části rozpočtu, dodnes mi tyto položky - za které navíc mám nést spoluodpovědnost - nevysvětlil a neukázal."

Asociace prý s Králíkem odmítá komunikovat. "Vyčerpal jsem v průběhu několika měsíců veškeré prostředky k společnému jednání - ale na mé oprávněné upozornění (písemné i slovní) vedení nereaguje vůbec a nebo jen nedostatečně."

Hlavní příčinou špatné finanční situace AČFK je stav hospodaření po loňské Letní filmové škole, na který Králík podle svých slov upozorňoval záhy po jejím skončení. Podle Králíka události vedoucí k jeho odvolání nicméně začaly ještě před LFŠ; loni v červenci při jeho konfliktu s ekonomkou AČFK.

"Po návratu z Karlových Varů mi byla předložena další verze očekávané ekonomiky LFŠ a poprvé s odborným odhadem schodku ve výši asi 150 000 korun. Poslední verze před odjezdem byla s očekávanou rezervou 750 000 korun. Tato zásadní změna byla pro mne šokující a byla důvodem kritiky špatné práce ekonomky."

Rada - tvrdí - se mnou tehdy přestala projednávat ekonomické kroky asociace. Na konci srpna Králík odstoupil z funkce předsedy AČFK, byla mu ale ponechána funkce uměleckého ředitele; všech funkcí byl zbaven na konci října.

 

Právě se děje

Další zprávy