Vakcínu dostal i Gandalf. Kromě herce McKellena očkují Britové i jiné celebrity

Reuters Reuters
18. 12. 2020 11:31
Britský herec sir Ian McKellen, který ztvárnil čaroděje Gandalfa ve filmové sáze Pán prstenů nebo Magneta v sérii X-Men, tento týden dostal první dávku vakcíny od farmaceutické společnosti Pfizer. Řekl, že se cítí nadšeně, a doporučil všem, kdo tu možnost mají, aby se také nechali naočkovat.
Ian McKellen (vlevo), hvězda sérií Pán prstenů či X-Men, se nechal naočkovat v londýnské Univerzitní nemocnici královny Marie.
Ian McKellen (vlevo), hvězda sérií Pán prstenů či X-Men, se nechal naočkovat v londýnské Univerzitní nemocnici královny Marie. | Foto: NHS

Očkování má v Británii na starosti státem řízená Národní zdravotní služba, známá pod zkratkou NHS. Ta s hercovým svolením zveřejnila několik jeho fotografií, jak v modrém tričku a s šálou duhové barvy podstupuje očkování.

"Je to významný den. Cítím se nadšeně," řekl jedenaosmdesátiletý McKellen. "Vůbec bych neváhal to všem doporučit. Považuji za privilegium, že jsem vakcínu mohl dostat. Kdo se dožil tak vysokého věku jako já, ví, že se mu to podařilo jen díky dříve vynalezeným vakcínám," dodal. Herce naočkoval pracovník zdravotnické služby Phil Bennett-Richards.

První dávku vakcíny od společnosti Pfizer, po jejímž podání musí za dalších 21 dnů následovat druhá dávka, již ve Velké Británii za prvních 10 dnů obdrželo téměř 140 tisíc lidí. Ti starší 80 let jako McKellen patří k nejohroženější skupině obyvatel.

Slavný divadelní i filmový herec, jehož kariéra se datuje od 60. let minulého století, zažil novou vlnu slávy okolo přelomu tisíciletí, kdy ztvárnil čaroděje Gandalfa v trilogii Pán prstenů. Tu podle románů J. R. R. Tolkiena natočil režisér Peter Jackson.

Tento týden se McKellen stal další britskou celebritou, která se nechala naočkovat proti nemoci covid-19. Je to součást strategie britské vlády s cílem ukonejšit tu část veřejnosti, jež má o očkování pochyby.

Podobně se již veřejně nechala naočkovat například Prue Leithová, osmdesátiletá šéfkuchařka a autorka knih o vaření, dále jedenaosmdesátiletý rokenrolový zpěvák Marty Wilde nebo dvaadevadesátiletý herec Lionel Blair.

Zda již byli naočkováni královna Alžběta II. a její manžel, devětadevadesátiletý princ Philip, zatím není známo. Podle britského deníku The Times se představitelé královské rodiny "mohou rozhodnout to oznámit", až se tak stane.

Královna se v Británii těší mimořádné úctě, pokud by vakcínu podpořila, bude to silný hlas proti těm, kdo očkování zpochybňují.

 

Právě se děje

Další zprávy