Vágusák Will Smith čelí obvinění z šíření scientologie

Kamil Fila Kamil Fila
2. 7. 2008 9:22
Herec otevírá školu, jež stojí na sektářském učení

Los Angeles - Dosud bezproblémová image amerického herce a zpěváka Willa Smithe dostává mírné trhliny.

Důvodem je spojení jeho jména s okruhem sekty scientologů, které by mohlo potopit už beztak nedobře přijímaný film Hancock o vágusovském superhrdinovi, o němž nevycházejí comicsy, ale pouze negativní zprávy v televizi.

Začalo to tím, že Smith dával najevo své přátelství s nejproslulejším hollywoodským scientologem Tomem Cruisem. Jednak proto, aby podpořil jeho upadající popularitu, jednak proto, že hodlají natočit společný film.

Jsem jen přítel

Smith si dosud zakládal na tom, aby působil jako vzorný Američan, jenž neustále pilně pracuje, nekouří, nepije a věrně se stará o rodinu. Jeho až nelidská cílevědomost a přesvědčení o ohromujícím potenciálu ovšem ze zpětného pohledu vypadá přesně jako důsledek "scientologického tréninku".

Foto: Aktuálně.cz

Ten spočívá v tzv. auditingu: posílení sebevědomí odfiltrováním všech represivních vlivů z okolí a špatných zážitků z minulosti. Odborníci na sekty tento výcvik pokládají spíše za brainwashing - vymývání mozků.

Na dohady o svém náboženském přesvědčení Smith před časem odpovídal: "Nemusíte být Žid, abyste mohl být přítelem Stevena Spielberga. Nemusíte být muslim, abyste mohl být přítelem Muhammada Aliho. A nemusíte být scientolog, abyste mohl být přítelem Toma Cruise."

Ovšem před několika dny založil Smith spolu se svou ženou, herečkou Jadou Pinkett Smithovou, soukromou školu nazvanou New Village Academy, která ve svých osnovách využívá metody vyvinuté zakladatelem scientologické církve Ronem L. Hubbardem.

Škola, jež má být otevřena v září, však údajně nemá být scientologická, respektive nemá být nábožensky zaměřená.

Foto: Aktuálně.cz

"Jsme sekulární škola, a jako všechny nenáboženské nezávislé školy, fakulty a učitelé nepropagujeme své náboženství a nesnažíme se jím působit na děti", řekla Los Angeles Times ředitelka Jacqueline Olivierová. Dodala, že někteří ze zaměstnanců školy jsou scientologové, jiní muslimové, jiní křesťané či Židé.

Individuální přeučení

Vedle hodin literatury a matematiky škola nabízí kurzy jógy, robotiky a etikety. Nezvyklý a ze scientologie přebraný je každopádně systém testování studentů. Každý student bude zkoušen v oddělené místnosti a pokud neprokáže stoprocentní zvládnutí látky, bude "jemně individuálně přeučován" - než se bude moc pohnout na další stupeň.

Profil školy založený na maximálním komfortu, stupních "zasvěcování do mistrovství" a zároveň omezení rušivých vlivů (jako čas vyhrazený pro televizi) velmi dobře odpovídá systému, který praktikuje scientologické církev pro své - obvykle velmi movité - členy.

Foto: Aktuálně.cz

Jde o to dostat člověka do koloběhu stále dražších "terapeutických" kurzů, na nichž postupně vzniká závislost.

Will Smith dosud není oficiálně členem církve (jako Tom Cruise či John Travolta), ani jí veřejně neprojevil podporu (jako Dustin Hoffman) a ve svých filmech se snaží působit buď jako člověk bez vyznání, ale s pevnými morálními pravidly, případně do scénářů zařadí scény a motivy, které jeho postavy zařadí mezi křesťany - např. scéna z jeho posledního uvedeného filmu Já, legenda, kde se modlí.

Scientologie je pro hollywoodské hvězdy, potřebující neustále motivovat k vyšším výkonům, v mnohém výhodnější než tradiční křesťanská víra, psychoanalýza či psychiatrie. Tím se ovšem Hollywood dostává na nože s ostatní většinou Ameriky.

Příprava na kandidaturu?

Smithe teď každopádně čeká další vysvětlování ohledně školy, již založil, a zároveň dost možná potíže s novým snímkem Hancock. Ten byl složitě přestříháván a přetáčen, přesto první várka amerických recenzí nevyznívá lichotivě.

Většina jeho filmů má slušné hodnocení, špatně si u kritiků vedl pouze Wild Wild West, o němž sám Smith prohlásil, že ho považuje za špatný, a Mizerové 2, jimž bylo vyčítáno, že z fašistických policejních metod dělají nevkusnou zábavu.

Foto: Aktuálně.cz

Hancock se podle dosavadních ohlasů k této neblahé dvojici připojuje. Je to rovněž první film, který si sám i produkoval, čili nese značné finanční riziko, pokud nebude úspěšný.

Z dalších ohlášených Smithových plánů je známé přání zahrát si v životopisném filmu prezidentského kandidáta Barracka Obamu.

Mohl by to být malý předstupeň k tomu, než Smith za nějakých deset patnáct let rozjede vlastní prezidentskou kampaň, o níž se delší dobu pravidelně vyjadřuje v rozhovorech.

 

Právě se děje

Další zprávy