Vachler ztratil Lvy, ale našel Tajemství a smysl života

Kultura ČTK Kultura, ČTK
11. 7. 2013 18:47
Petr Vachler začal točit svůj druhý celovečerní film
Petr Vachler na tiskové konferenci k nadcházejícímu 15. ročníku udílení cen Český lev, kde vyslovil mj. přání, aby bylo za rok soutěžních filmů dvakrát více.
Petr Vachler na tiskové konferenci k nadcházejícímu 15. ročníku udílení cen Český lev, kde vyslovil mj. přání, aby bylo za rok soutěžních filmů dvakrát více. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Bývalý ředitel České filmové a televizní akademie a duchovní otec filmové ceny Český lev Petr Vachler začal natáčet film Tajemství a smysl života. Půjde o propojení hraného příběhu se zpověďmi známých osobností napříč kulturami celého světa, mezi nimiž nebudou chybět Erich von Däniken, Don Miguel Ruiz, Paramhans svámí Mahéšvaránanda a Raymond Moody.

Polohraný dokument má být obrazovou a trikovou mozaikou. Výpovědi předních vědců, spisovatelů i šamanů či mystiků zasazené do děje nabízejí nadčasové odpovědi, které budou ilustrovat ryze osobní hranou část filmu.

Foto: archiv

V tomto druhém Vachlerově celovečerním projektu hledají všichni odpověď na otázku po smyslu života. Odpovědi prý nabízejí různé úhly pohledu, tvůrci filmu nicméně akcentují to, co se zdá shodné - že život je spirála událostí, mající vyšší smysl a cíl. Prvním Vachlerovým celovečerním filmem byla komedie Doblba!, která vznikla v roce 2005.

Vachler jako autor scénáře, režisér a koproducent v jedné osobě chce nechat divákovi volný prostor pro interpretaci. "Před pár lety jsem začal jezdit po světě - Mexiko, Peru, Havaj, Severní Amerika - za indiány, šamany. Na cestách jsem pochopil, že svět může vypadat úplně jinak. Tajemství a smysl života je výsledkem mých cest. Je to příběh pokládající otázky a hledající odpovědi. Možná na vše neodpoví, ale rozhodně diváky donutí k zamyšlení," uvedl.

Hlavních rolí hrané části filmu se ujali Jan Budař, Barbora Seidlová, Andrea Kerestešová a Josef Polášek. Právě Budař se s autorem projektu zúčastnil jedné z duchovních výprav do exotických zemí. Zda a jak své zkušenosti zúročí, uvidí diváci v kinech nejdříve na podzim 2014.

Čtěte také
Glosa: Petru Vachlerovi chyběly v licitaci o Lvy trumfy 

Akademici se dohodli s ČT na pokračování filmových cen

 

Právě se děje

Další zprávy