Vachkovští pobrali na FAMUfestu ceny, ale ne nadšení

Irena Hejdová Irena Hejdová
12. 11. 2007 16:45
Studentský festival má nejednoznačné vítěze
Foto: AČFK

Praha - Katedru dokumentu pražské FAMU vede v posledních letech Karel Vachek - a právě skončený FAMUfest dosvědčil, že jeho styl tu nalézá nadšené pokračovatele. I na nedělním vyhlášení cen bodovalo hned několik filmů od Vachkových studentů.

Festival FAMU probíhal od čtvrtka do neděle a nabídl i dva celovečerní filmy - zahajovací Ztracenou dovolenou Lucie Králové a nedělní Moje Jediné maďarského režiséra Gyuly Nemese.

FAMUfest: Piraňa
FAMUfest: Piraňa | Foto: FAMUfest

Pozornost poroty i diváků se ale tradičně soustředí na nové přírůstky studentské tvorby, která je realizována formou krátkých cvičení v nejrůznějších tématech i stylech.

O cenu pro nejlepší film festivalu se podělily dva filmy - Piraňa slovenské studentky Viery Čakányové syrově zobrazuje jednu z slovenských bulvárních novinářek. Tu talentovaná režisérka svléká do naha obrazně i fyzicky - stejně nevybíravě až brutálně jako její oběť zpovídá hrdiny svých reportáží o "skutečných lidských příbězích".

Spolu s Piraňou si hlavni cenu odnesl i překvapivější vítěz - film Rula, Ticho, Čumba Ladislav, doc. Karel Floss a další hrdinové našich demonstrací v roce 2007 od Heleny Všetečkové, který na téměř hodinové ploše a s vachkovským okouzlením zobrazuje pitoreskní hrdiny z pro- a protiradarových demonstrací.

Foto: Aktuálně.cz

Film uvedený už na jihlavském festivalu se ale nesetkal s tak jednoznačnou reakcí publika; rozpaky potvrdil i počet negativně naladěných diváků, kteří odešli z  projekce v bloku vítězných filmů, který následoval po nedělním vyhlášení výsledků.

ČTĚTE VÍCE:

Podobné reakce vzbudilo i vyhlášení nejlepšího hraného filmu, kterým se stalo taktéž dílo studenta Vachkovy dílny Radovana Síbrta. Domácí násilí v televizním ateliéru sice osvědčuje režisérovu schopnost práce s hercem, nepřekračuje ale meze autoterapeutické hry mezi režisérem, jeho bývalou přítelkyní a jejím bývalým přítelem.

FAMUfest: Kdo chce zabít Ashley?
FAMUfest: Kdo chce zabít Ashley? | Foto: FAMUfest

Nejlepším dokumentem byl vyhlášen titul Kdo chce zabít Ashley Bohdana Bláhovce, lehce nesoustředěný, ale zábavný portrét vysokoškolské studentky s pornografickou minulostí.

Nejlepším animovaným filmem je hravé Radio Kebrle Zdeňka Durdila ceněné už na studentském Fresh Film Festu a uváděné i na nadcházejícím Festivalu krátkých filmů Praha.

Zvláštní uznání připsala porota složená z režiséra Davida Jařaba, animátorky Marie Procházkové, režiséra Ivana Vojnára či spisovatelky Terezy Brdečkové hned třem filmům, které vzbudily nadšenější reakce než hlavní vítězové.

V Taškách režisér Miloš Tomič zachytil lovestory tří igelitek v parku. Uznání si odnesl i pozoruhodný film o divadelním robotovi I´m bigger and better Martina Dudy a Jaka čas Kláry Doležálkové.

 

Právě se děje

Další zprávy