V Underworldu přebývá selanka 21. věku

Richard Klíčník
4. 3. 2006 14:30
Recenze - Druhý díl úspěšného filmu z roku 2004 přináší stylové pokračování příběhu i všech postupů.

Film začíná v dávném středověku a snaze osvětlit původ upírů a vlkodlaků. Jedna z prvních vět pochopitelně zní: "Dneska to všechno skončí". První krásné klišé, na které budou navazovat další; v dokonalém sledu až do konce filmu.

Je jasné, že ten den nic neskončilo: upíři i vlkodlaci přežijí do dneška, kde se také odehrál první díl. Teď se upírka Selene (Kate Beckinsaleová) v přiléhavém oblečku společně s novopečeným křížencem obou pekelných ras Michaelem (Scott Speedman) snaží zjistit, kdo, kdy a proč zapřičinil události, které vedly k tisícileté válce a k vyvraždění její rodiny. A situace není vůbec jednoznačná...

Kříženec v akci
Kříženec v akci | Foto: Aktuálně.cz

Postav jako na orloji

Z Underworldu by byla skvělá fantasy kniha. Filmaři počítají s tím, že jejich náctiletí fanoušci znají první díl do nejmenších detailů. A tak servírují děj natolik propletený, že ti ostatní nemají šanci pochopit všechny narážky. Dokonce budou mít vůbec co dělat, aby jim došla hlavní dějová linie, kterou stále "zpestřují" další a další nápady.

Ale nakonec to vlastně tak složité není. Jde o to, že Beckinsaleová je v obepnutém oblečku krásná a sexy a prakticky všichni, kteří se objeví, ji chtějí zabít. Pročež je na plátně hodně často - což můžeme stejně tak přičíst tomu, že režisér Len Wiseman ji po natáčení prvního dílu pojal za manželku.

Foto: Sony Pictures

K čemu jsou ti kříženci

Bohužel tato volba (míníme dějově) byla na úkor rozvinutí příběhu Michaela, údajně prvního křížence mezi vlkodlakem a upírem, kterého se po celý první díl -  tehdy samozřejmě coby člověka - snažil kdosi zlikvidovat.

To se film odehrával ve městě; nyní se děj přesouvá na venkov a Michael se také jako tupý venkovan chová. Režisér si neodpustil ani scénu, kdy se tenhle novopečený nesmrtelný snaží z odporu ke krvi pozřít lidské jídlo - a s nedobrou se potáže. Ale naštěstí se žánrové inovace nekonají: v posledních minutách filmu Michael pozná svou opravdovou sílu a zachrání Selene i celou budoucnost.

Kate Beckinsale jako upírka z filmu Underworld bojuje s monstrem
Kate Beckinsale jako upírka z filmu Underworld bojuje s monstrem | Foto: Aktuálně.cz

Do té doby se ještě musí stát spousta věcí. Diváci s hrůzou zjistí, že Michael není jediný kříženec vlka a netopýra, že původní vlkodlaci se neuměli proměňovat do lidské podoby a že nejsou těmi, kdo vyvraždili Seleninu rodinu. Na scénu vstupují staré síly, které staletí dřímaly v hibernaci a teď chtějí ovládnout obě rasy i celé lidstvo.

Že by myšleka? Proč?

Tehdy také vyjde najevo, že Michael a Selena představují zástupce nového věku - onu evoluci z podtitulu filmu. Jsou mladší, vyskočí dál a vyletí výš, to je sdělení celého filmu a okamžik, ke kterému vše spěje po celých 106 minut. K tomu se pochopitelně do sebe zamilují...

Herci ve filmu nosí i "veselá brnění"
Herci ve filmu nosí i "veselá brnění" | Foto: Aktuálně.cz

Pokud už ten film navštívit, pak zasednout do kina a vypnout; sledovat krásnou upírku bojující s monstry v kanadských lesích a veselé představy amerických filmařů o tom, jak vypadala středověká zbroj. Ta je daleko víc efektní než funkční, a tak je to i s celým filmem. Pátrat blíž by byla veliká chyba.

Underworld Evolution je milostný příběh pro teenagery, ve kterém cílová skupina najde úplně všechno, co k životu potřebuje: od lásky a sexu přes magii až po hi-tec udělátka. V tomto smyslu je to vlastně povedený titul svého žánru. Honička začíná...

 

Právě se děje

Další zprávy