V Torontu uspěl český studentský horor o násilí na ženách, cenu má i herečka

ČTK ČTK
10. 8. 2020 12:52
Cenu pro nejlepší horor i nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli získal český snímek Visitor na měsíčním on-line filmovém festivalu Toronto Film Channel. Jedná se o samostatnou akci nesouvisející se známějším Mezinárodním filmovým festivalem v Torontu.

Tématem studentského snímku režiséra Pavla Bartovského, v němž hlavní roli ztvárnila Martina Babišová, je domácí násilí na ženách.

Film vypráví o mladé Báře, která se v ošuntělé garsonce vyrovnává s přítelovou smrtí. V noci ji však navštíví nezvaný návštěvník - mrtvý přítel touží odhalit jejich děsivé tajemství.

"Mladou ženu, kterou jsem ve filmu hrála, její přítel mlátil tak, že to ona jednoho dne už neunesla a zabila ho," vysvětluje Babišová, která vystudovala herectví v Irsku a účinkovala v seriálech Specialisté, Carnival Row či Normal People. Brzy bude k vidění v Šarlatánovi režisérky Agnieszky Hollandové nebo příštím snímku Petra Václava.

"Nebaví mě hrát krásné, dokonalé holky. Krásných dokonalých hereček je milion a já chci dávat hlas těm divným, šíleným, nedokonalým ženám, kterých je na světě podle mě víc než dokonalých krásek," líčí Babišová.

Film Visitor reflektuje stále aktuální téma domácího násilí na ženách. "Podle světových statistik zažije nějakou formu domácího násilí jedna ze čtyř žen na světě. Jsem ráda, že jsem touto rolí a výhrou na filmovém festivalu v Torontu mohla dát slovo ženám, které někdy domácí násilí zažily," dodává Babišová.

Snímek byl s vítězi ostatních 13 kategorií vybrán na veřejné projekce, které festival pořádá ve vybraných kinech v Torontu. Zaujal také americké reportéry magazínu Film Daily, kteří mu věnovali samostatný článek. "Je zjevné, že tento český režisér má talent. Pavel Bartovský o pozornost hned tak nepřijde," konstatoval časopis.

Tvůrci snímku jsou studenti Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku. Začínající režisér Pavel Bartovský se po krátkých animovaných a hraných reklamách přesunul k režii krátkých hraných filmů. Dalšími členy štábu byli střihač snímku Abstinent Lukáš Skalník či členka produkčního štábu seriálu Carnival Row Veronika Hánová.

Toronto Film Channel Festival je měsíční on-line festival, který na svých stránkách promítá snímky 24 hodin denně, sedm dní v týdnu. Digitální cestou také organizátoři každý měsíc vyhlašují vítěze a předávají ceny. Filmy hodnotí odborníci z Hollywoodu, Montréalu či Paříže. Jednou za rok se v Torontu koná promítání vybraných děl, kam bývají pozvaní i jejich autoři. Letošní akci pořadatelé odložili kvůli pandemii koronaviru. Festival existuje dva roky.

 

Právě se děje

Další zprávy