V předvánočním shonu za mořem koukají na mimozemšťany

15. 12. 2008 13:00
Žebříček vyhrála sci-fi Den, kdy se zastavila Země
Foto: archiv

Los Angeles - Letošní předvánoční nabídka v amerických kinech není příliš bohatá. Zdá se, že studia čekají přímo na období kolem 24. a 25. prosince, kdy Američané rádi chodí na filmy.

Očekávaným vítězem žebříčku návštěvnosti se stala o uplynulém víkendu katastrofická sci-fi Den, kdy ze zastavila Země (The Day The Earth Stood Still). Otvírací tržby 31 milionů víceméně odpovídají hvězdnému potenciálu Keanu Reevese v hlavní roli i dlouhodobému zájmu o sci-fi.

Nicméně, nejde přímo o skvělý výsledek - produkční náklady (bez reklamy) byly 80 milionů dolarů, a lze se navíc domnívat, že první týden již ukojil zvědavost většiny lidí, které zajímalo, jak remake stejnojmenné klasiky z roku 1951 dopadl.

Foto: archiv

Ohlasy běžných návštěvníků kin vyznívají poměrně vlažně a recenzenti snímek doslova rozcupovali. Nová verze příběhu mimozemšťana Klaatua, který přijde pozemšťany varovat, aby se chovali ekologičtěji, jinak bude lidstvo v zájmu celého vesmíru vyhlazeno, se líbí především divákům a divačkám mladším 18 let.

Naopak lidé starší 45 let hodnotí film podstatně negativněji. Původní snímek z 50. let totiž mají velmi dobře zafixovaný z mnoha televizních repríz a nechtějí se smířit s tím, co s ním filmaři provedli.

Velké debaty se vedou okolo toho, že nový film si namátkově půjčuje z mnoha jiných děl, Spielbergových Blízkých setkání třetího druhu, Carpenterova Starmana, Cameronova Terminátora 2, Emmerichova Dne nezávislosti či knih Michaela Crichtona Koule a Kořist (Prey), aniž by sám přinesl něco originálního.

Poměrně velké znechucení vyvolává rovněž to, že do jinak komorního vyprávění zasahuje velmi viditelně product placement - přímo se tu objevují obří loga firem Microsoft, LG, Honda či Seiko a na obrazovkách počítačů se hrají hry Halo a World of Warcraft. Vrcholem pak je konverzační scéna v McDonaldu, kde okatě svítí typicky zakulacené velké M.

Foto: archiv

Recenzenti si všímají i celkové změny poselství filmu oproti originálu. K ekologickému ladění poznamenal například žertovně Adam Tobias z Watertown Daily Times: „Můžete skoro přísahat na to, že v remaku má prsty někdo z Obamovy kampaně."

Mimozemská tematika rovněž dráždí hledače různých spiknutí a vlivu sekt, takže se objevují spekulace o možném scientologickém podtextu snímku, či vlivu dalších teorií a věrouk.

Nejpozitivnější recenze vycházejí každopádně z toho, že Keanu Reeves je svým vzhledem a hereckým projevem ideální představitel mimozemšťana a že nový film respektuje originál v tom, že jde rovněž o konverzační drama, kde si dva lidé na útěku s cizincem vyměňují filozofické dialogy. Bohužel se zcela vytratil polo-dokumentární styl, jímž byl natočen film Roberta Wise z 50. let.

Foto: Aktuálně.cz

Zřejmě nejtvrdší a nejironičtější odsudek napsal známý recenzent Richard Schickel z magazínu TIME, když označil Den, kdy se zastavila Země za „zřejmě nejhorší velký studiový film ve zřejmě nejkatastrofálnějším roce moderní hollywoodské historie". Celá recenze s bohatě rozvinutými argumenty je k přečtení zde.

Druhé místo o víkendu měla přesně na sezónu načasovaná komedie Čtvery Vánoce s Vincentem Vaughem a Reesee Witherspoonovou. Utržila 13, 3 milionu dolarů a po třech týdnech už má na kontě 88 milionů.

Třetí se upířími zuby nehty drží romantický horor pro teenagery Stmívání (Twilight). Za víkend získal 8 milionů a v celkových tržbách se přehoupl přes 150 milionů. Čtvrtý je animovaný Disneyho superpes Bolt se 7, 5 miliony za poslední víkend a 89 miliony celkem.

Austrálie
Austrálie | Foto: archiv

Pátý se potácí romantický velkofilm Austrálie, který s víkendovými tržbami 4, 3 milionů a celkovou sumou 38 milionů nemá sebemenší šanci splatit obří rozpočet 135 milionů a zařazuje se nešťastně po bok největších propadáků letošního roku.

Bondovka Quantum of Solace si pomalu přikusuje další miliony. Celkem jich má v Americe 158 a v ostatních státech po celém světě 357. Půlmiliardová hranice tedy již padla a producenti nesmyslně předraženého spektáklu, který přišel na více než čtvrtmiliardy, si oddechli. Padesát procent dostali kinaři a nyní se investoři ze studia MGM snad už dostávají do pozitivní finanční bilance.

Až sedmý skončil další typicky vánoční film - Nothing Like Holidays (Nic podobného jako svátky), který při premiéře utržil mizivých 3, 5 milionu dolarů. Těžko říct, proč snímek postavený na hispánských hercích (John Leguziamo, Alfred Molina, Louis Guzmán, Jay Hernande, Fredy Rodriguez, Vanessa Ferlito) neuspěl. Podobných průměrných komedií o důležitosti rodiny vzniká každoročně více a bývají rentabilní.

Milk
Milk | Foto: archiv

Osmou příčku má Madagaskar dvojka, devátou oscarový favorit Milk a desátou akční výplach Transporter 3.

Do kin byli rovněž v limitovaném počtu nasazeni laureáti výročních anket, kteří se již třesou na Glóby a na Oscary: Doubt (ten dostal 15 kin), Gran Torino (6 kin), The Reader (8 kin) a Che (2 kina).

Vrcholným propadákem tohoto týdne a rovněž jedním z hlavních propadáků roku se stal animák Delgo, který byl naopak nasazen do 2160 kin a utržil v premiérovém víkendu směšných 916 tisíc dolarů; stačilo to na šestnácté místo.

Delgo
Delgo | Foto: archiv

Delgo doplatil jak na svou žánrovou nevyhraněnost (podivná akční fantasy komedie), tak nesmírně ošklivou grafiku, jakou svět animovaných filmů už dlouho neviděl.

Každopádně, komerční výsledky snímků premiérovaných kolem Díkůvzdání dokazují, že být filmovým producentem je velice nejistý byznys.

 

Právě se děje

Další zprávy