V Praze odstartovala unikátní přehlídka Bergmana

15. 10. 2008 10:45
Za dva měsíce nabídne 43 filmů švédského klasika

Praha – V Kině Aero běží po dva měsíce – až do poloviny prosince – unikátní přehlídka třiačtyřiceti filmů švédského režiséra Ingmara Bergmana, který patřil k prvním poválečným autorům, kteří vnesli do kinematografie otevřeně a palčivě pokládané existenciální otázky.

Přehlídka je nazvaná zcela prostě BERGMAN a k její příležitosti vyjde i rozsáhlý katalog s kritickými texty reflektujícími jednotlivé filmy.

Jméno Bergman se během let stalo téměř synonymem pro psychologický umělecký film a mnohé z titulů zůstávají navždy v paměti stále nových generací diváků: Mlčení, Sedmá pečeť, Persona, Lesní jahody, Scény z manželského života či Fanny a Alexandr.

Čtěte více:
Zemřel legendární Ingmar Bergman
Byl největším umělcem, vzpomínají na Bergmana

Organizátorům se podařilo uspořádat jednu z nejkomplexnějších kolekcí autorovy tvorby, jaká kdy byla v Česku k vidění. Filmy poběží chronologicky od nejstarších (ze 40. let) až po nejnovější (do 80. let) v několika vícedenních blocích, v penzu dvou až tří  titulů denně.

Foto: archiv

Diváci mají příležitost vidět i méně známé filmy jako Večer kejklířů, Úsměvy letní noci, Pramen panny, Tvář, Hosté večeře páně, Jako v zrcadle, Hodina vlků, Šepoty a výkřiky, Hanba - i v českém prostředí téměř úplně neznámé snímky jako Letní sen, Čekající ženy, Za štěstím, Náruživost, Obřad, Ze života loutek či Po zkoušce.

Po Praze bude přehlídka ve ztenčené podobě zopakována ještě v Hradci Králové a v Brně.
Zahajovací večer nabídl v pondělí s pomocí digitálního projektoru v pražském kině Světozor poslední Bergmanův film Saraband z roku 2003.

Většina filmů se ale odehraje v kině Aero. Přehlídku pořádá Švédská ambasáda v Praze ve spolupráci s Axman Production k Bergmanovým nedožitým 90 letům. Režisér zemřel loni 30. července; skoro ve stejný den jako další velikán světové kinematografie Michelangelo Antonioni.

Liv Ullmanová, Erland Josephson a Igmar Bergman během tiskové konference k filmu "Anna" v roce 2001
Liv Ullmanová, Erland Josephson a Igmar Bergman během tiskové konference k filmu "Anna" v roce 2001 | Foto: Aktuálně.cz

Velkým lákadlem pro diváky budou i dokumentární filmy. Kupříkladu snímek Bergmanův ostrov od režisérky Marie Nyrerödové, kterou si jako jedinou Ingmar Bergman pustil s kamerou přímo do svého domu na ostrově Fårö.

"Vznikl úžasný film obsahující materiály z Bergmanova soukromého archivu, jeho výpovědi o jeho dětství, první láskách, ale i o jeho nejhorších démonech.,“ dodává dramaturg Aera Ivo Andrle.

Pražskou projekci uvede režisérka osobně, a diváci se tak mohou zúčastnit diskuse s člověkem, který byl Bergmanovi opravdu blízko. Marie Nyrerödová svůj snímek představí v kině Světozor 3. listopadu, následně zahájí i doprovodnou výstavu k přehlídce.

Více o festivalu najdete zde:
http://www.bergman-festival.cz
http://www.kinoaero.cz
http://www.kinosvetozor.cz

 

Právě se děje

Další zprávy