V Praze měl premiéru nový film o zachránci Wintonovi

Kultura ČTK Kultura, ČTK
20. 1. 2011 21:06
Nickyho rodina kombinuje původní a hrané záběry
Foto: Reuters

Praha - V Kongresovém centru Praha měl ve čtvrtek večer slavnostní světovou premiéru dokument Nickyho rodina, který prostřednictvím faktů, autentických záběrů i hraných rekonstrukcí znovu přiblížil čin Nicholase Wintona, jenž těsně před druhou světovou válkou zachránil 669 československých, převážně židovských dětí od smrti v nacistických koncentračních táborech. V kinech se dokument Matěje Mináče objeví začátkem února.

Někdejší letec Winton do Prahy přicestoval na premiéru ve středu i s rodinou zvláštním strojem z Londýna; narodil se 19. května 1909 a je mu 101 let. Za své činy byl povýšen do rytířského stavu, Václav Havel mu v roce 1998 udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

Mezi hosty večerní premiéry byly i dvě desítky zachráněných. Záštitu měl ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg. zúčastnili se i další členové vlády; zváni byli Jiří Bartoška, Libuše Šafránková, Josef Abrhám, Jiřina Bohdalová, Tomáš Töpfer, Jiří Lábus, Eliška Balzerová a Arnošt Goldflam, kteří propůjčili hlasy české verzi snímku.

Po první polední projekci, kam přišli mladí lidé z celé republiky zapojení nadnárodního vzdělávacího programu Loterie života, navrhl místopředseda Senátu Přemysl Sobotka Wintona na Nobelovu cenu míru a předal nominační dopis norskému velvyslanci v ČR Jensi Eikaasovi. Návrh podpořila petice, kterou v Česku podepsalo přes 100 000 dětí.

"Tím, že přijal naše pozvání, se z toho stala akce pro desetkrát tolik diváků," říká režisér. Když před lety začali s realizací jeho příběhu, museli prý všem ukazovat články, v nichž se o Wintonovi psalo. "Co se však děje dnes, je úplně jiné."

Na motivy Wintonova činu natočil Mináč před 13 lety hraný snímek Všichni moji blízcí a rozpracoval ho v roce 2001 v dokumentu Síla lidskosti - Nicholas Winton, za který získal americkou televizní cenu Emmy. "Všechno se dá uskutečnit, když to není vysloveně nemožné, když na to člověk zaměří svou mysl a když je rozhodnutý, že to udělá," tvrdí Winton.

Impulzem byla zmínka v knize Věry Gissingové Perličky dětství o záchraně stovek českých dětí, které byly díky misi tehdejšího burzovního makléře Nicholase Wintona v roce 1939 odvezeny speciálními vlaky z Prahy do Velké Británie, kde je vychovali adoptivní rodiče.

O svém činu nikomu neřekl, teprve v roce 1988 objevila jeho manželka materiály dokumentující tuto událost. I na to Mináč poukazuje v hraných dotáčkách dokumentu Nickyho rodina. Přibližuje i to, jak jeho čin ovlivnil desetitisíce mladých lidí po celém světě.

Večerní tiskovou konferenci s Wintonem moderoval Pavel Zuna, jehož babička Eva Krušinová byla jedním z 669 zachráněných dětí. 

 

Právě se děje

Další zprávy