V Paříži zase hoří auta. Kvůli televizi

ČTK, moc
9. 9. 2006 17:32
Paříž - Francouzi si v televizi Arte připomenou loňské nepokoje na pařížských předměstích. Režisér Philippe Triboit točí film Vyšetřování.

Zabývá se smrtí dvou chlapců, které na pařížské periferii Clichy-sous-Bois zabil elektrický proud v transformátoru, do něhož se schovali při útěku před údajným pronásledováním policií. Okolnosti jejich smrti jsou dosud předmětem šetření.

Incident ihned vyvolal silnou vlnu odporu. Mladíci, převážně potomci arabských a černošských přistěhovalců, zapalovali automobily na protest proti rasové diskriminaci, nízkým šancím najít jakékoliv zaměstnání a obecně špatným podmínkám, jež je nutí žít na okraji chudoby.

Pro Francii to byly největší nepokoje od roku 1968, při kterých hořelo na devět tisíc automobilů a hmotné škody po rabování dosáhly 160 milionů eur, tedy přes 4,5 miliardy korun.

Foto: Aktuálně.cz

Režisér Triboit film natáčí přímo na místech, kde se loni koncem října drama událo. Podkladem pro něj se stala kniha, kterou už o případu vydali advokáti rodin obou obětí.

Rodiny s natáčením souhlasily a podle francouzského listu Le Parisien někteří dokonce natáčení přihlížejí, podobně jako třetí mladík, který se při loňském incidentu do transformátoru schoval, ale elektrický výboj přežil, i když s těžkými popáleninami.
 
Film má začátkem příštího roku promítat francouzsko-německá televizní kanál Arte.

 

Právě se děje

Další zprávy