V oscarovém tréninku pyrotechnici porazili Avatara

Kultura Kultura
22. 2. 2010 10:40
Drama Smrt čeká všude má šest britských cen BAFTA
Foto: Reuters

Londýn  -  Rozdílení britských filmových cen BAFTA připomnělo blížící se Oscary a očekávaný pikantní souboj, ve kterém proti sobě stojí Kathryn Bigelowová s iráckým válečným dramatem Smrt čeká všude (The Hurt Locker) a její bývalý manžel James Cameron s výpravnou 3D sci-fi Avatar.

Oba snímky byly nominovány na osm cen BAFTA a tréninkový zápas jednoznačně vyhrála Bigelowová. Její snímek získal v neděli v Londýně šest trofejí včetně ocenění pro nejlepší film. Avatar si odnesl jen dvě technická ocenění - za výpravu a vizuální efekty.

Foto: Reuters

Poprvé v historii získala hlavní cenu BAFTA žena. Snímek Smrt čeká všude o amerických pyrotechnicích v Iráku proměnil nominace i v kategoriích režie, původní scénář, kamera, střih a zvuk. (Film před Oscary zviditelnily i profesní ceny od hollywoodského scenáristického cechu: Hurt Locker dostal o víknedu trofej za původní scénář, Reitmanova komedie Lítám v tom za adaptovaný scénář.)

Nejlepší herečkou byla v neděli na BAFTA vyhlášena Carey Mulliganová za hlavní úlohu v britském snímku z doby 60. let An Education, který byl rovněž nominován osmkrát a je i v desítce titulů, jež se ucházejí na Oscara za snímek roku.

Také v ostatních kategoriích bodovaly vesměs snímky a herci, o kterých se mluví v souvislosti se zlatými soškami. To je i případ britského herce Colina Firtha, který na BAFTA dostal cenu pro nejlepšího herce za roli homosexuála, kterému zemře partner. Film A Single Man je režisérským debutem módního návrháře Toma Forda.

Nejlepším hercem ve vedlejší roli se stal Rakušan Christoph Waltz za úlohu ve filmu Hanebný pancharti -  o mezinárodně takřka neznámém Rakušanovi skoro nikdo nepochybuje, že získá Oscara za vedlejší roli.

Foto: Reuters

Cenu za vedlejší roli si odnesla Mo'Nique, která hraje zlou matku ve snímku Precious o obézní černošské dívce z newyorského Harlemu.

Scenárista Mark Boal i režisérka Kathryn Bigelowová při přejímání cen za Smrt čeká všude ocenili americké vojáky a řekli, že doufají v mír v Iráku. "Doufám, že tento film by aspoň trochu mohl přispět k zahájení debaty … a  k uzavření tohoto konfliktu," řekla Bigelowová.

Britským filmem roku se stalo sociální drama Fish Tank, které loni bodovalo v Cannes. Cenu pro debut roku převzal syn Davida Bowieho, režisér Duncan Jones, za sci-fi Moon. Nejlepším neanglicky mluveným filmem bylo vyhlášeno francouzské vězeňské drama Prorok.

Foto: Reuters
Čtěte také:
Na Oscarech se letos nebude zpívat ani děkovat Bohu
O Oscary se utká James Cameron s exmanželkou

Po dvou cenách si stejně jako Avatar odnesly filmy Vzhůru do oblak (nejlepší animovaný snímek a hudba) a Královna Viktorie (masky a kostýmy).

Princ William předal cenu za celoživotní dílo britské herečce Vanesse Redgraveové. Princ se také stal novým prezidentem britské filmové akademie BAFTA - štafetu převzal od režiséra a herce Richarda Attenborougha.

 

Právě se děje

Další zprávy