V novém filmu už tahle země nebude skoro pro nikoho

Irena Hejdová Irena Hejdová
3. 6. 2008 11:45
Na plátno míří další bestseller Cormaca McCarthyho
Foto: Bontonfilm

Praha - Po fenomenálním úspěchu filmu Tahle země není pro starý završeném Oscarem se na plátno chystá další adaptace románu amerického spisovatele Cormaca McCarthyho. Pulitzerovou cenou oceněnou Cestu z roku 2006 - česky vyšla letos - právě dokončuje John Hillcoat, režisér (anti)westernu Proposition podle scénáře Nicka Cavea.

„Bylo něco nádherného na tom způsobu, jakým John v tom filmu vystihl primitivní lidskost Západu," vysvětlil producent Nick Wechsler, proč si pro režii vybral po shlédnutí Proposition právě Hillcoata.

Temný příběh Cesty vypráví o putování otce a syna zpustošenou vypálenou krajinou blízké či vzdálenější budoucnosti. Je to svět, jímž se potulují podivná individua a v němž se lidé změnili ve zvířata, kterým jde jen o  přežití.

Foto: Aktuálně.cz

Pro ústřední dvojici to znamená nutnost neustálého skrývání a boje o každé sousto. Míří na pobřeží, i když vlastně neví proč; v téhle zemi není úniku ani vysvobození.

Dětského hrdinu hraje dvanáctiletý Australan Kodi Smit-McPhee, který si ve vlasti vysloužil několik ocenění za roli ve snímku Můj otec Romulus (Romulus, My Father) - jeho rodiče ztvárnili Eric Bana a Franka Potente.

Otce chránícího syna před světem, který po něm natahuje své ohořelé drápy, v Cestě hraje Viggo Mortensen, známý mimo jiné z Cronenbergových Východních příslibů či rolí Aragorna z Jacksonova Pána prstenů.

Jako jeho žena - která ovšem v románu vystupuje jen ve vzpomínkách na o něco lepší časy - hraje Charlize Theron, ve filmu se podle médií objevili i Robert Duvall a Guy Pearce z Proposition.

Foto: Aktuálně.cz

Cesta se natáčela od února na různých amerických lokacích, převážně v Pennsylvánii, teď je ve fázi postprodukce. Do amerických kin by měl vstoupit už v listopadu tohoto roku.

Hillcoat říká, že jeho cílem byla věrnost duchu předlohy. Ve filmu chtěl vytvořit stejně hrůzný svět a sugestivní atmosféru, a přitom se stejně jako v knize vyhnout vysvětlování příčin celosvětové tragédie, jež způsobila apokalypsu.

Filmaři se tak snažili natáčet za špatného počasí, aby realističtěji napodobili atmosféru knihy, krajina bude doupravena i postprodukčně. Pennsylvánie byla zvolena právě proto, že kromě daňových pobídek nabízí i vhodné lokace jako uhelné pánve, duny a staré čtvrti Pittsburghu.

Tahle země není pro starý vynesla letos bratrům Ethanovi a Joelovi Coenovi prvního režijního Oscara jejich kariéry.

Viggo Mortensen ve snímku Východní přísliby
Viggo Mortensen ve snímku Východní přísliby | Foto: Oficální stránky

Temný antiwestern, v němž se stíhají kvůli kufříku s dvěma miliony dolarů vietnamský veterán Llewellyn Moss (Josh Brolin), nájemný zabiják Chigurh (Javier Bardem) a zásadový šerif Bell (Tommy Lee Jones) dostal celkem čtyři sošky a bezpočet dalších cen.

Film slavil úspěchy i na mezinárodním poli, cestu odstartoval před rokem v soutěži canneského festivalu. Stejně dobře se vedlo i bryskně vydaným reedicím McCarthyho románu ; v Česku muselo Argo záhy po premiéře filmu připravit reedice Cesty i předlohy filmu.

Zfilmování se už dřív dočkal McCarthyho román Všichni krásní koně. Do kin vstoupil v roce 2000 jako Krása divokých koní v režii herce Billyho Boba Thorntona a v hlavních rolích s Mattem Damonem a Penelope Cruz.

Ještě letos by do kin měla vstoupit i jeho Vnější tma (Outer Dark) v režii režiséra Stephena Imwalleho. Ridley Scott se zas chystá natáčet Krvavý poledník (Blood Meridian) - do kin by western měl přijít v roce 2009, knihu z roku 1985 právě k českému vydání připravuje Argo.

Nakladatelství vydalo i předchozí autorovy romány - Hranici z roku 1994, Všichni krásní koně, Tahle země není pro starý i Cestu. Do vydání připravuje i Dítě boží z roku 1974.

 

Právě se děje

Další zprávy