V New Yorku se poprvé představí trojrozměrný Shrek

Kamil Fila Kamil Fila
21. 4. 2010 7:30
Populární animák převede do 3D i tři minulé díly
Foto: Vman

Recenze - Shrek byl jedním z hlavních 3D animovaných filmů, který způsobil téměř úplný zánik dvourozměrné animace v Hollywoodu. Ojedinělým návratem nedávno byla pouze disneyovka Princenza a žabák.

Úspěch prvního dílu Shreka (2001) pak ještě předčil úspěchem druhého (2004) i třetího dílu (2007) - a ukázalo se, že parodie na drahé trikové filmy může být výnosnější než dělat dramaticky laděné akční podívané a že pomocí nadsázky lze připustit dětské publikum k druhu zábavy, který jinak mají oficiálně odepřeny.

Kvalita jednotlivých dílů sice klesala a třetí film je všeobecně pokládán za vyždímanou průměrnou taškařici. Komerční výsledky byly ale natolik dobré - jen domácí tržby z kin přesáhly miliardu dolarů, další miliarda byla utržena v zahraničí a přesně nevyčíslená částka z prodeje DVD - že se studio Dreamworks zeleného hodného zlobra nehodlá jen tak vzdát.

Třetí Shrek.
Třetí Shrek. | Foto: Showbizz.cz

Na středečním slavnostním zahájení newyorského festivalu Tribeca bude mít předpremiéru čtvrtý díl s podtitulem Forever After (u nás Zvonec a konec), který - jak velí dobový trend - bude mít nejen počítačovou 3D animaci, ale bude promítán i v 3D projekci.

Při oznámení této informace spoluzakladatel Dreamworks Jeffrey Katzenberg dodal, že i předchozí tři díly budou konvertovány do 3D pro vydání na Blu-ray discích.

Výhodou pro konverzi je, že již předchozí filmy byly vyrobené v počítačích a je relativně snadné, byť ne úplně levné, předělat je tak, aby z obrazu vystupovaly trojrozměrné objekty a obraz budil dojem skutečné hloubky.

Každopádně Katzenberg se dušuje, že výsledek bude mít vysokou kvalitu, a nepřímo si rýpnul do nepovedeného Souboje titánů, jejž označil za příklad „rychlé a laciné postprodukce" a za příklad toho, jak by se 3D konverze dělat neměla. 

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

O samotném čtvrtém dílu Shreka Katzenberg prozradil, že se vrátí k tomu, jak se vlastně Shrek ocitnul ve své bažině, a odhalí se celý jeho životní příběh. Předem už je také známo, že Shrek bude zrovna prožívat krizi středního věku, celkové ladění děje bude temnější a jako hlavní padouch se zde údajně objeví Oslíkovo ďábelské dvojče.

Nejnovější zveřejněné ukázky navíc napovídají cosi o zápletce s časovou smyčkou či paralelní dimenzí a la Zpátky do budoucnosti. Plakáty také slibují postavu skřítka Rumpelstitkina, což je postava, která má kořeny v pohádkách bratří Grimmů a v různých kulturách má různá jména viz zde (Slováci ho například znají jako Martinka Klingáče).

Shrekoleda.
Shrekoleda. | Foto: DreamWorks Animation LLC. All rights reserved.

Pro ujištění všem fanouškům, vrací se i kompletní dabérská sestava: Mike Myers jako Shrek, Cameron Diaz jako princezna Fiona, Eddie Murphy jako Oslík a Antonio Banderas jako Kocour v botách. V dalších rolích se objeví třeba Julie Andrews či moderátor Larry King.

Kromě 3D formátu bude Shrek: Konec a zvonec také jediným dílem série v širokoúhlém formátu 2,35 : 1 - předchozí byly jen 1,85 : 1 - čili by měl být vizuálně podstatně bohatší a velkolepější.

Jediná obava panuje okolo osoby režiséra Mikea Mitchella, který za sebou nemá příliš zářnou kariéru; jeho nejznámějším snímkem je strašlivá komedie Deuce Bigalow: Dobrej striptér (1999).

První dva díly režíroval Andrew Adamson, který se pak nepochopitelně dal na režii Letopisů Narnie, jež vypadají právě jako díla, která Shrek parodoval.

Foto: DreamWorks

Do schématu lehce košilatého humoru zapadá i nápad nechat film mj. propagovat v pánském lifestylovém magazínu Vman pomocí "metrosexuální fashionstory". Fiona zde pózuje v přiléhavých kožených oblečcích, Shrek se lačně dívá na modelku, kocoura krmí hrozny zženštilý model a perníček je okusován zase jinou (velkou) ženou (viz zde).

Studio se záhy iniciativy magazínu poněkud zaleklo a považuje fotoset za příliš vyzývavý; trochu se bojí, aby zábava pro děti nebyla spojována s něčím nemravným. Původním záměrem bylo, aby se fotky podobaly sérii s rodinou Simpsonových, jež před třemi lety vyšla v Harper´s Bazaaru a hrdinové seriálu si zde oblékali modely od Chanelu. Časopis však již v nejbližších dnech vyjde a nic se na něm měnit nebude.

Foto: Pixar

Dreamworks po představení na Tribece uvede Shreka do amerických kin 21. května (v Česku 15. června). Studio už má přitom v distribuci jeden hit pro „horké 3D léto" -  úspěšný snímek Jak vycvičit draka o malém Vikingovi. Kritici se nad ním rozplývají, že jeho animace je úžasná a předčí prý i dosud nejlepší 3D animovaný film, Vzhůru do oblak.

Jeho tvůrci z Pixaru se ale nehodlají v souboji o animovaný trojrozměrný trůn vzdát. V červnu uvedou do kin třetí díl své slavné Toy Story, která rovněž nabídne 3D projekci. Jejich první Příběh hraček z roku 1995 byl vůbec prvním animákem, jenž vznikl kompletně na počítačích. Stal se ikonou tohoto žánru a odstartoval úspěšnou historii studia.

Také nyní Pixar hodlá vytěžit vlnu zájmu o 3D a znovu zužitkovat svůj archiv. Už na konci dubna představí 3D konverze jedničky i dvojky; a na rozdíl od zkonvertovaných Shreků je uvede i do kin.

 

Právě se děje

Další zprávy