V Národním se lidé loučili s Josefem Vinklářem

Jitka Gráfová, Roman Gazdík
25. 9. 2007 14:17
Slavie porazila Steauu, vzkázal herci David Prachař
Rodina, přátelé, herci i jiní umělci, politici a veřejnost se sešli v Národním divadle uctít památku nedávno zesnulého herce Josefa Vinkláře. U rakve na jevišti se pak střídali především jeho kolegové z divadla, aby se před ním naposledy uklonili.
Rodina, přátelé, herci i jiní umělci, politici a veřejnost se sešli v Národním divadle uctít památku nedávno zesnulého herce Josefa Vinkláře. U rakve na jevišti se pak střídali především jeho kolegové z divadla, aby se před ním naposledy uklonili. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Praha - Příznivci i kolegové Josefa Vinkláře se sešli v Národním divadle, kde se konalo poslední rozloučení s hercem. U první scény se už od dvanácti hodin tvořila několik desítek metrů dlouhá fronta složená především ze seniorů.
 
Lidé přinášeli květiny, aby je položili k rakvi vystavené na jevišti. Na chodbě si mohli hosté prohlédnout fotografie z inscenací, v nichž Vinklář hrál. Rovněž byly vystaveny kondolenční dopisy, které vzešly z pera ministra kultury Václava Jehličky a premiéra Mirka Topolánka.

"Každý člověk je neopakovatelným originálem, po jehož odchodu z tohoto světa zůstává prázdné místo, které je o to prázdnější, oč blíže nám byl ten, který odešel. Odchod umělce bývá poněkud jiný," stojí v jednom z nich.

Obřad začal ve 13 hodin. U rakve, která byla obklopena květinami a věnci,  se vystřídalo třináct čestných stráží. Ty tvořili Vinklářovi kolegové z Národního divadla, Divadla na Vinohradech i ze seriálu Nemocnice na kraji města.

Přišel se rozloučit i politik Cyril Svoboda a ministr Jehlička. Z herců se dostavil Bořivoj Navrátil, Martin Huba i Radovan Lukavský. Do Národního přišel také Václav Postránecký, Miroslav Donutil či Ljuba Skořepová.

Pietní akt začal projevem ředitele Národního divadla Ondřeje Černého. "Byl jste fakt moc dobrej, pane Vinkláři," uvedl ve své řeči šéf ND.

"Herectví mu bylo neutuchající vášní, šťastně naplněným snem - a aniž bych chtěla podceňovat jeho životní partnerky, i jeho největší láskou," uvedla na jevišti dojatá herečka Iva Janžurová.

Řeč pronesl i jeho přítel, spisovatel Arnošt Lustig. Poté přišel na řadu projev sólisty opery ND Ivana  Kusnjera, poslední slova pronesl herec David Prachař a Jiřina Bohdalová.

"Ještě bych Josefovi vyřídil, že Slavie porazila Steauu Bukurešť 2:1. Josefe, máme první 3 body," snažil se zlehčit situaci Prachař a následně na pódiu vysekl na housle píseň, kterou se mu styděl zahrát v minulosti.

Na smutečním obřadu zazněla i lidová Za tú horú, za vysokú, stejně jako píseň Hříšní lidé, kterou v minulosti nazpíval sám Vinklář, nebo Kamarádi Šlitra a Suchého. Hosté se dočkali i videoukázky z představení Naši furianti.

"Sliby se mají plnit," řekl David Prachař a zahrál dlouholetému zesnulému příteli a kolegovi Josefu Vinklářovi na housle skladbu, kterou se mu kdysi dávno styděl zahrát.
"Sliby se mají plnit," řekl David Prachař a zahrál dlouholetému zesnulému příteli a kolegovi Josefu Vinklářovi na housle skladbu, kterou se mu kdysi dávno styděl zahrát. | Foto: Tomáš Adamec, Aktuálně.cz

Jako poslední na svého kolegu zavzpomínal šéf činohry Michal Dočekal. Obřad pak ukončila píseň Ani k stáru z filmu Vratné lahve. Poslední rozloučení vyvrcholilo zatažením opony a vynesením rakve z budovy divadla.

Herec Josef Vinklář zemřel minulé úterý na rakovinu plic. O své nemoci nikdy nechtěl mluvit, v posledních měsících věřil, že chorobu překonal, a připravoval se znovu na roli pro médium, které mu přineslo větší popularitu než jeho charakterní divadelní role: na doktora Cvacha v třetí sérii Nemocnice na kraji města.

Vinklář se narodil v roce 1930. V dětství hrál v Dismanově rozhlasovém souboru. Začínal v Divadle satiry a v Divadle Voskovce a Wericha, poté působil v pardubickém Východočeském divadle. Od roku 1950 až do roku 1983 byl v pražském divadle Zdeňka Nejedlého, kde vytvořil paletu rolí klasického i současného repertoáru, byl Romeem i Švandou. V 80. letech pak nastoupil do angažmá do Národního.

 

Právě se děje

Další zprávy