V Miami Vice drsným poldům vládnou ženy

Irena Hejdová Irena Hejdová
17. 8. 2006 0:00
Recenze - Mužům krev, fára a zbraně, ženám trochu romantiky. V Miami Vice se najde něco pro každého. Uvnitř: TRAILER

V Miami to žije: kulky a kokain sem létají ze všech stran. Ještě že se po dvaceti letech vracejí hrdinové seriálu Miami Vice Sonny Crockett a Rico Tubbs - sice v nové kůži, ale stále stejně drsní. A ve všem tom shonu kolem obchodů s narkotiky si najdou čas i na proklatě krásné ženy.

Poněkud překombinovaná zápletka odpovídá překombinovanosti drogových chobotnic. Sonny a Rico v Miami Vice vědí, že nejjednodušší způsob, jak získat informace o fungování pašeráckých komunit, je vniknout do jejich řad.

A tak se pod falešnými identitami nechají najmout překupníkem Yerem a začnou pro bosse Montoyu pašovat drogy z Kolumbie do USA - vzduchem i po moři a za hodně peněz.

Vše by šlo jako na drátkách, kdyby Sonny nevyjel po krásné Asiatce Isabelle, shodou okolností partnerce Montoyi. Což jí nebrání, aby se vydala se Sonnym na romantickou vyjížďku na nejlepší mojito na Kubě. U kterého to neskončí.

Sonny se začne zmítat mezi odpovědností policajta a přitažlivostí Isabelly kombinovanou s žárlivostí Yera. Do potíží se tak dostane i druhá kráska filmu, Ricova partnerka Trudy. Yero ji nechá unést, čímž chce mimo jiné překazit Sonnymu a Ricovi splnění pašeráckého úkolu.

Nakonec dojde i na srdceryvnou scénu, v níž se Sonny musí rozhodnout, jestli se k Isabelle zachová jako policajt nebo oddaný milenec. Ti bystřejší už nejspíš vědí...

Na první pohled vypadá Miami Vice jako klasický macho film. Jezdí se v něm superrychlými bouráky, muže na diskotéku doprovázejí věrné zástupy obnažených žen, v každé kapse číhá pistole a rozhodně tam dlouho nezůstane.

Jenže na druhý pohled je všechno jinak. Temnému polosvětu obchodů s narkotiky vládnou ženy. Isabella svou krásou i pragmatičností, s níž sjednává Montoyovy obchody, Trudy tím, jak stojí Ricovi po boku v práci i v životě.

Miami Vice
Miami Vice | Foto: Bontonfilm

Připomíná to nedávný thriller Nepohodlný: navenek politické téma, vespod silná lovestory. Producenti si uvědomují, že za každým mužem kupujícím lístky do kina stojí žena, která se nechce dívat jen na krev, zbraně a auta.

Proto ona romantická vyjížďka, dvě sexuální scény ve sprše zahuštěné drsným hlasem Chrise Cornella, sem tam nějaký ten taneček a muži skákající, jak ženy pískají; aspoň většinou.

Navzdory tomu jsou ale akční scény řádně drsné - i když je té akce méně, než se na dvouapůlhodinový film sluší. Režisér Mann, autor původního seriálu, si nebere servítky: když má být někdo rozstřílen na cucky, diváci si to užijí se vší parádou.

Miami Vice - Colin Farrell
Miami Vice - Colin Farrell | Foto: Bontonfilm

Původní seriál z 80. let proslul kromě inovativní kombinace hudby, kamery a režie právě drsnou akcí - a jeho příznivce přece nelze zklamat. Posun tu ale je. Miami Vice je za přispění ruční kamery hodně temné, obsahově i vizuálně. Jakoby znovu ožily staré časy - ovšem nikoli pastelové barvy z 80. let, ale spíš americké noir detektivky z let čtyřicátých.
 
Nicméně Colin Farrell se přislizlým zjevem do těch 80. let trefil. S knírkem a rozházenými vlasy připomíná bavorského seladona. Foxx je na tom trochu lépe, jenže to přehání s drsňáckým výrazem a hláškami.

Miami Vice - Naomi Harrisová
Miami Vice - Naomi Harrisová | Foto: Bontonfilm

Charisma mají spíš krásné představitelky Isabelly a Trudy a hlavně záporáci. Nejen Yero, ale především boss Montoya - navzdory tomu, že Luis Tosar s plnovousem nápadně připomíná tvář Zdeňka Svěráka.

Temní hrdinové a temná místa mají větší kouzlo než prosluněné floridské pláže. A že se v té syrové, krvavé a drsné temnotě schovává i trochu romantiky, není filmu vůbec na škodu. Atmosféru sice buduje spíš pozvolna a jaksi mimoděk, ale o to působí elegantněji. A o eleganci šlo přece Sonnymu a Ricovi především...

Miami Vice (Miami Vice), USA 2006. Scénář a režie Michael Mann, hudba Jan Hammer, John Murphy, hrají Colin Farrell, Jamie Foxx, Li Gong, Luis Tosar, Eddie Marsan a další. 146 minut, distribuce Bontonfilm.

 

Právě se děje

Další zprávy