V Londýně vyhrál film o postižené cvičitelce kosatek

Kultura ČTK Kultura, ČTK
21. 10. 2012 15:15
Jacques Audiard představil vítězný snímek už v Cannes
Marion Cotillard
Marion Cotillard | Foto: Reuters

Londýn - Nejlepším celovečerním filmem bylo na 56. ročníku filmového festivalu v Londýně vyhlášeno drama De rouille et d'os (Z krve a rzi), které natočil francouzský režisér Jacques Audiard.

Francouzsko-belgická koprodukce vypráví vášnivý vztah mezi cvičitelkou kosatek Stéphani, která při práci přijde o nohy, a mladým otcem vychovávajícím pětiletého syna a rváčem Alim. V hlavních rolích si zahráli Marion Cotillardová a Matthias Schoenaerts.

"Adaptace populárního čtiva kanadské spisovatele Craiga Davidsona stojí na vyzkoušeném sentimentálním románku / thrilleru o setkání - outsiderského drsňáka a krásné ženské (ach ouvej ale s hendikapem). Jen režisér Audiard inscenuje limonádu v současné drsné sociální realitě čtvrté cenové skupiny, která je plná nezaměstnanosti, strhaných tváří, vyhazování pokladních ze supermarketů a dosud neznámé chudoby francouzského pobřeží. A je to opět psychologická drasťárna se žánrovými odbočkami," napsal recenzent Aktuálně.cz po zhlédnutí snímku v Cannes 2012.

Audiard získal na londýnském festivalu hlavní cenu již v roce 2009 za temný film Prorok z vězeňského prostředí.

Helena Bonham Carter a Tim Burton
Helena Bonham Carter a Tim Burton | Foto: Reuters

Festival rovněž každoročně uděluje filmařům dvě ocenění BFI Fellowship. Letos jej získali režisér Tim Burton a jeho partnerka Helena Bonhamová Carterová. "Je to dobře, protože doma si nebudeme závidět," řekla Bonhamová Carterová. "Bylo od nich velmi prozíravé, že nám jedno dali najednou," dodala.

Největším objevem roku se stala režisérka Sally El Hosainiová, která se uvedla filmem My Brother the Devil.

Režisér a herec Benh Zeitlin dnes získal ocenění Sutherland Award za "nejoriginálnější a nenápaditější celovečerní debut" uvedený na festivalu. Stal se jím snímek Divoká stvoření jižních krajin, který běží také v českých kinech.

Ocenění pro nejlepší dokumentární film dostal Alex Gibney za snímek Mea Maxima Culpa: Silence in the House of God, jenž pojednává o sexuálním zneužívání v katolické církvi.

Londýnský filmový festival pořádá každý rok britský filmový ústav BFI od roku 1956. Cílem projektu není dosáhnout zisku, ale propagovat filmovou tvorbu. Oproti více elitářským festivalům v Cannes či Benátkách se Londýn snaží hlavně nabídnout britské veřejnosti co nejširší výběr filmů z celého světa.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na co do kina?

 

 

Právě se děje

Další zprávy