V Jihlavě už dokumenty šturmují k útoku na válku

Irena Hejdová Irena Hejdová
15. 10. 2008 16:30
Festival dokumentů bude vrtět 11. zářím i myslet filmem
Vánoce v Bosně
Vánoce v Bosně | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Příští pátek už podvanácté odstartuje festival, který si klade za cíl "Myslet filmem!" - Mezinárodní festival dokumentárních filmů v Jihlavě.

"Ale nechceme jen myslet filmem, chceme myslet i na filmy," říká ředitel festivalu Marek Hovorka, v čem je podle něj koncept festivalu unikátní. "Snaží se s filmy nejen seznámit diváky, ale i podpořit jejich vznik a další existenci."

Nabito je v soutěži českých dokumentů Česká radost. Utká se tu sedmnáct nových kousků - od časosběrného dokumentu Heleny Třeštíkové o recividistovi jménem René přes portrét českých hiphoperů v České RAPublice po životopisný film o Gustavu Husákovi od Roberta Sedláčka.

Nový film v soutěži představí i dvojice Klusák - Remunda, která přiveze vtipné Vánoce v Bosně o výpravě domácích celebrit za českými vojáky.

Ivetka a hora
Ivetka a hora | Foto: Aktuálně.cz

Klusák spolu s nositelkou ceny Jindřicha Chalupeckého Kateřinou Šedou je podepsán i pod dalším soutěžním filmem Paniččino všecko, v němž se výtvarnice pokouší zachovat denní režim psa po zemřelé babičce.

Vít Janeček pojednává téma mariánských zjevení v Ivetce a hoře, Martin Ryšavý v Malupien, Olšový Spas pak zachytil jednu ze svých dalších výprav na Sibiř.

Ryšavý v Jihlavě představí na autorském čtení i svou novou knihu Cesta na Sibiř, stejně tak Tereza Boučková, která tu bude číst z ceněného Roku kohouta.

K novinkám letošního ročníku patří nejen zrekonstruované kino Dukla, ale i nová soutěž experimentálních filmů Fascinace, jenž přibyla ke třem dosavadním. Krom České radosti v Jihlavě soutěží i východoevropské dokumenty v sekci Mezi moři a světové dokumenty v sekci Opus Bonum.

Česká hiphopová špička pohromadě při natáčení filmu Česká RAPublika
Česká hiphopová špička pohromadě při natáčení filmu Česká RAPublika | Foto: Fresh Films

I tyto sekce nabídnou řadu zajímavých snímků. Po premiéře na Berlinale se hodně mluvilo o filmu Standartní pracovní postup o mučednických praktikách ve vězení Abú Ghraib. Dokument Gonzo je věnovaný kontroverznímu novináři Hunteru S. Thompsonovi, podle jehož knihy vznikl film Strach a hnus v Las Vegas..

Dokument Aka Ana přinese mrazivou sondu do světa japonské prostituce, ruský snímek Jak se stát mrchou vyrazí na kurzy společenského chování, prostřednictvím kterých mladé Rusky chtějí najít bohaté ženichy.

"Základní programovou linií je letos téma války, útoků, armády," říká Hovorka. "Dokumentární film je hodně citlivý k aktuálnímu dění, toto téma se vyjevilo i z filmů, které se objevily v programu."

Festival nabídne projekce pásem fotografií v sekci Fotokomora, projekce z archivů Československého armádního filmu či sekci Vrtěti jedenáctým zářím, která přiveze kontroverznější výklady toho, co mělo a může být za teroristickými útoky na World Trade Center. Speciální sekce je věnována i tematice genderu.

Helena Třeštíková: René
Helena Třeštíková: René | Foto: Aktuálně.cz

Hlavním hostem letošního ročníku je legenda amerického dokumentu Frederick Wiseman, který tu uvede průřez čtyřicetiletou tvůrčí dráhou. K hostům festivalu patří i Rakušan Ulrich Seidl, známý i českému publiku díky filmům Zvířecí láska či Import/Export.

V rámci MFDF opět proběhne i tradiční trh dokumentárních filmů East Silver či East European Forum, kde budou dokumentaristé pro své vznikající projekty hledat další finanční krytí.

Bude mezi nimi i Linda Jablonská s filmem Dovolená v KLDR či opět Klusák - Remunda s připravovaným filmem Český mír o boji o radar. "Stále nám chybí výrazná část rozpočtu, snad účast pomůže," věří Remunda.

Festival v pátek 24. října zahájí premiéra Janečkovy Ivetky a hory; na zahájení bude oznámeno také 12 finalistů Českého lva za nejlepší dokument dosavadních patnácti let.

Festival trvá až do 29. října, výběr z programu minulých ročníků i toho letošního už teď nabízí dokumentární portál Doc Air.

 

Právě se děje

Další zprávy