V Jihlavě se utká René Plášil s českými hiphopery

Irena Hejdová Irena Hejdová
1. 10. 2008 7:30
Největší středoevropský festival dokumentů se blíží
Helena Třeštíková: René
Helena Třeštíková: René | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Šestnáct filmů se letos utká v soutěži Česká radost dvanáctého ročníku Mezinárodního festivalu dokumentárních filmů v Jihlavě. A konkurence bude zvláště silná. Ve výběru jsou nové filmy od řady zkušených autorů i od nadějných nováčků.

O cenu bude soutěžit mimo jiné film René Heleny Třeštíkové o nenapravitelném kriminálníkovi Reném Plášilovi.

K vidění bude hned několik biografických snímků - o Ivanu Martinovi Jirousovi natáčela Helena Papírníková, o Gustavu Husákovi autor dokumentu o Miloši Zemanovi, hraných Pravidel lži, trilogie Tenkrát či chystané komedie Muži v říji Robert Sedláček.

Česká hiphopová špička pohromadě při natáčení filmu Česká RAPublika
Česká hiphopová špička pohromadě při natáčení filmu Česká RAPublika | Foto: Fresh Films

Autoři Českého snu si od připravovaného filmu Radar - Český mír odskočili k snímku Vánoce v Bosně, autorka Ztracené dovolené Lucie Králová bude soutěžit s filmem Legie - Patria Nostra o českých dobrovolnících ve francouzské cizinecké legii.

O slovo se hlásí i mladí tvůrci. V Jihlavě si premiéru odbude celovečerní debut Česká RAPublika, v němž se Pavel Abrahám vydal po stopách českých rapperů a jejich her s jazykem.

Radek Tůma představí film Plani di giardini ideali, Vít Janeček pak film Ivetka a hora o mariánském zjevení.

V České radosti se dále utkají filmy Černá srdce Břetislava Rychlíka, Dan Konzept (Ulrike Meinhof) Petra Hátleho, Domoff Veroniky Janečkové, Film lež Tomáše Petráně, Gyumri Jany Ševčíkové a Malupien, Olšový Spas Martina Ryšavého.

Co se délky titulu týče, tak letos Karla Vachka nahrazuje mladý student FAMU Lukáš Kokeš s filmem Pokus o duchovní nápravu opraváře televizí Josefa Lavičky v devíti obrazech.

Gustav Husák
Gustav Husák | Foto: Aktuálně.cz

Další české filmy se představí mimo soutěž - mimo jiné v sekci České televize, v sekci experimentů či v sekci Český videoart, kterou zaštiťuje Woody Vašulka.

Zvláštního uvedení se na festivalu dočká Občan Havel, ve světové premiéře tu bude uvedena také undergroundová adaptace Topolovy Sestry v režii Víta Pancíře. A možná se na plátnech objeví i Karel Gott...

Třináct filmů se utká v mezinárodní soutěži Opus Bonum, je mezi nimi mimo jiné mrazivá exkurze do světa asijské prostituce Aka Ana, portrét autora knihy Strach a hnus v Las Vegas nazvaný Gonzo: Život a dílo Huntera S. Thompsona či Standartní pracovní postup, film, který svým popisem mučednických praktik ve věznici Abú Ghraib vyvolal poprask na Berlinale.

Program třetí soutěže, středoevropské Mezi moři, zatím nebyl zveřejněn.

Zvláštním hostem letošního ročníku bude žijící legenda amerického dokumentu Frederick Wiseman, který tu představí průřez svou čtyřicetiletou tvůrčí dráhou.

Ojedinělé bude také uvedení snímků z archívu Československého armádního filmu, sekce věnované tématice genderu či sekce nabízející alternativní pohled na americké 11. září.

MFDF Jihlava startuje 24. října, potrvá do 29. října. Je vůbec největším středoevropským dokumentárním festivalem a mezi světovými festivaly dokumentárního festivalu tak má důležité postavení.

Je známý pro svou neformální atmosféru, diskusní charakter, systematickou podporu pozoruhodných dokumentů i ediční činnost. První ročník proběhl v roce 1997.

V rámci přehlídky tradičně proběhne i digitální trh dokumentárních filmů East Silver a 8. ročník East European Fóra, který představí vznikající středoevropské dokumenty.

 

Právě se děje

Další zprávy