V Hollywoodu se už zbrojí na Oscary

ČTK, Hej
24. 10. 2006 14:00
Los Angeles - Začala sezona vyhlašování filmových cen. Odnese si při jejím vyvrcholení oscarovou sošku Penelope Cruzová?
Penelope Cruzová ve filmu Volver
Penelope Cruzová ve filmu Volver | Foto: Falcon

Do vyhlášení držitelů cen Americké filmové akademie sice zbývají ještě dlouhé čtyři měsíce, ale hned první trofeje by prý měly napovědět o jejích držitelích.

Bobby: Elijah Wood a Lindsay Lohanová
Bobby: Elijah Wood a Lindsay Lohanová | Foto: Aktuálně.cz

V Los Angeles byly podesáté udělené takzvané Hollywoodské ceny. Poměrně mladé filmové ocenění má nemalou ambici strefit se do příštích oscarových laureátů.

Organizátoři hrdě hlásí, že v uplynulých letech se jim stále častěji dařilo ocenit filmy, které poté bodovaly na Oscarech. Za poslední tři roky se celkem dvaačtyřicet nominací na Oscara a posléze i devět držitelů sošek shodovalo s držiteli jejich cen.

Letos si - bez nervů, protože držitelé byli známi předem - odnesli Hollywoodské ceny za nejlepší herečku roku Penelope Cruzová, nejlepšího herce Forest Whitaker (ztělesnil diktátora Idiho Amina ve filmu The Last King of Scotland - Poslední král Skotska), za vedlejší role pak Sandra Bullocková a Ben Affleck.

Ti všichni by tedy měli mít šanci na Oscary, stejně jako  režisér Oliver Stone a celý soubor filmu Bobby. V něm hrají Sharon Stoneová, Demi Mooreová, Aston Kutcher nebo Lindsay Lohanová. Za celoživotní dílo byl oceněn komik Robin Williams a jako vycházející hvězdy Derek Luke a Lindsay Lohanová.
    
Zvláště se pak pořadatelé pyšní tím, že později až na vrchol dosáhli některé jejich objevy, které do ocenění Hollywoodskou cenou nebyly příliš známé nebo se o nich na Oscara neuvažovalo. Například Jamie Foxx, představitel Raye Charlese ve filmu Ray, nebo herecký soubor snímku Crash.

 

Právě se děje

Další zprávy