V hlavní soutěži Varů uspělo drama Otec. Clarksonová dostala cenu za přínos

Obrazem: Karlovy Vary jsou u konce, vítězové převzali ceny
V hlavní soutěži karlovarského festivalu zvítězil bulharsko-řecký film Otec. Natočili ho Kristina Grozevová a Petar Valčanov.
Herečka Patricia Clarksonová převzala Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos.
Patricia Clarksonová podruhé.
Kameraman Vladimír Smutný na slavnostním ceremoniálu obdržel cenu prezidenta festivalu Jiřího Bartošky.
Foto: ČTK
ČTK Magazín ČTK, Magazín
Aktualizováno 6. 7. 2019 20:25
V hlavní soutěži karlovarského festivalu zvítězil bulharsko-řecký film Otec. Natočili ho Kristina Grozevová a Petar Valčanov a v sobotu za něj při závěrečném ceremoniálu v hotelu Thermal převzali Křišťálový glóbus. Společně s Jiřím Bartoškou jim jej předala americká herečka Patricia Clarksonová, která se na festivalu také dočkala ocenění.

Intimní rodinné drama Otec vypráví o nelehkém hledání cesty k těm nejbližším, v němž nechybí pečlivě vystavěné absurdní či komické situace. Ty jsou pro rukopis bulharské tvůrčí i partnerské dvojice charakteristické.

Snímek vypráví o Vasilovi, kterému zemřela manželka. Na pohřbu jed​na z účastnic prohlásí, že jí zesnulá volala na mobil, a Vasil se rozhodne vyhledat pomoc známého senzibila, aby mohl se svou ženou navázat kontakt. Syn Pavel se ho snaží přivést k rozumu, otec ale zarputile trvá na svém.

Grozevová s Valčanovem mají za sebou už mezinárodně úspěšné snímky Lekce a Sláva.

Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii dostala při závěrečném ceremoniálu festivalu americká herečka Patricia Clarksonová. Přidala se tak k letošní první držitelce této ceny Julianne Mooreové, která sošku obdržela v úvodu 54. ročníku přehlídky.

Clarksonová je známá v poslední době především ze seriálu Ostré předměty, za účinkování v něm získala Zlatý glóbus.

Dojatá herečka pozdravila dnes večer publikum českým "ahoj" a děkovala pořadatelům i divákům. Přiznala, že je ve Varech nadšená, nejraději by prý neodjížděla a jen by poslala pro svého psa, aby mohla zůstat.

Při setkání s novináři ve Varech si pochvalovala současný boom produkce televizních seriálů a říkala, že dávají velké příležitosti herečkám středního věku. Clarksonová se řadí mezi příznivce nezávislého filmu a je jeho dlouholetou oporou. Přestože později hrála i ve velkých produkcích a "ráda si užije ten luxus mít svůj herecký karavan", podle svých slov na nezávislý film nedá dopustit. I proto, že podle ní "tím nejlepším způsobem oslavoval ženy".

Clarksonová debutovala ve filmu již coby respektovaná divadelní herečka. V roce 1988 vytvořila hlavní roli po boku Clinta Eastwooda jako Drsného Harryho v kriminálce Sázka na smrt. Za účinkování v sérii černých komedií Odpočívej v pokoji získala dvakrát cenu Emmy pro nejlepší hostující herečku.

S režisérem Larsem von Trierem natočila snímek Dogville, s Woodym Allenem film Vicky Cristina Barcelona a s Martinem Scorsesem spolupracovala na Prokletém ostrově. Naposledy si diváckou popularitu získala Zlatým glóbem oceněnou rolí psychicky nemocné matky Adory v televizní sérii Ostré předměty. Objevila se také v 11 epizodách dalšího seriálového hitu Dům z karet.

Zvláštní cenu poroty dnes v Karlových Varech dostal film Lara mladého německého režiséra Jana-Ole Gerstera a herečka Corinna Harfouchová si za účinkování v tomto snímku odnesla cenu za ženský herecký výkon.

Ocenění za režii si připsal belgický režisér Tim Mielants za titul Patrick. Cena za mužský herecký výkon putovala k Milanu Ondríkovi za roli ve filmu Budiž světlo slovenského režiséra Marko Škopa.

Diváci svou cenu na festivalu dali dokumentu o Jiřím Suchém, který natočila Olga Sommerová. Ta festivalu i divákům poděkovala za podporu dokumentárního filmu. Na druhé příčce se v divácké oblibě umístil další dokument, a to snímek Forman vs. Forman Heleny Třeštíkové.

 

Právě se děje

Další zprávy