V hlavní roli čuník. A zázraky se dějí

Irena Hejdová Irena Hejdová
27. 1. 2007 14:00
Recenze - Roztomilé prasátko ve filmu Šarlotina pavučinka děti přesvědčuje, že zázraky se dějí. Dospělí budou rádi přihlížet. Uvnitř: VIDEO
Šarlotina pavučinka
Šarlotina pavučinka | Foto: Bontonfilm

Lehce bizarní příběh má na svědomí  E. B. White, autor knižní předlohy filmu, která prý patří mezi nejoblíbenější americké dětské čtivo už po generace. Ale nejen proto si příběh si užijí i dospělí.

Návrat k osvědčené kombinaci dítě&zvíře, realita kontra fantazie plus mravoličný podtext je vlastně docela osvěžující - i když ti cyničtější za příslušně naivňoučkým příběhem o síle přátelství odhalí humor spíše nezamýšlený.

Hlavním hrdinou je čuník, tedy roztomilé selátko, které hodná holčička zachrání před jistou smrtí pod tatínkovou sekyrou. Fern se pak Wilbura ujme a usídlí ho do strýčkovy stodoly do společnosti dalšího domácího zvířectva.

Tady se Wilbur seznámí se stádem užvaněných ovcí, dvěma negativistickými krávami, jízlivou krysou, párkem hus v manželské krizi, koněm arachnofobem a především vlídnou pavoučicí Šarlotou. A právě ta ho definitvně zachrání před údělem všech jarních selátek, na které na Vánoce čeká "hotel Udírna".

Šarlotina pavučinka
Šarlotina pavučinka | Foto: Bontonfilm

Utkává totiž ve stodole pavučiny s reklamními výroky, které k  prasátku přilákají pozornost širokého okolí. Wilbur s nimi prorazí až na místní soutěž domácího zvířectva a nejenže unikne smrti, ale pozná i sílu - slovy Šarloty "zázrak" - přátelství.

Na začátku sice Šarlotina pavučinka své malé ani velké diváky nešetří.  Vystaví je pohledu na tatínka, který se sekyrou v ruce kráčí k roztomilému prasátku, které jde zabít, protože je přece slabé - a podle lstivé argumentace pro něj stejně nemá cecík.

Pak už snímek plyne v poklidu;  tradičním obrazově i vypravěčsky. Poučí nás, že pochrochtávající prasátko je milý domácí mazlíček, že pavouci jsou sice oškliví, ale vlastně hodní. A brzy je jasné, že tenhle dětský film se točil jako výlet do starých dobrých časů, kde jsou úrodné pastviny zalité sluncem.

Šarlotina pavučinka
Šarlotina pavučinka | Foto: Bontonfilm

Dodá i poselství, že sliby se mají plnit, a víru, že kdesi existuje svět, v němž vítězí malí a skromní nad velkými a pyšnými. Svět, v němž zázraky jsou kolem nás každý den - jak říká strejda.

V závěru dá dokonce pocítit bolest ze smrti někoho blízkého, což může vyvolat záchvaty pláče. Stejně jako pohled na pavoučici, která "v řádu přírody" vysává krev z mouchy, celý postup trpělivě prasátku vysvětluje a nezapomene se před tímhle obědem pomodlit.

Vtip zajistí dialogy zvířat ve stodole; zvláště tupé stádo ovcí, které krávě nadávají do "steaku". Herecká hvězdička Dakota Fanningová nezneužívá své roztomilosti, což se nedá říct o celkem sedmačtyřiceti prasátkách, která ztvárnila jejího růžového hereckého kolegu.

Šarlotina pavučinka
Šarlotina pavučinka | Foto: Aktuálně.cz

Zdejší diváci si bohužel neužijí hvězdných hlasů Julie Robertsové, Stevea Buscemiho, Johna Cleese ani Roberta Redforda. Český dabing vcelku ujde, i když je jako obvykle u dětských filmů zbytečně užvatlaný.

"Existuje jméno její choroby," říká doktor o diagnóze hlavní hrdinky. "Je to dětství a naneštěstí z toho vyroste." Jenže děti jsou dnes navyklé na rychlejší tempo a nakonec se může stát, že meandrující příběh Šarlotiny pavučinky zprostředkuje návrat do téhle choroby právě dospělým.

Lístek nestojí víc než překonat prvotní úsměv nad tím, že někdo příběh o přátelství vtělí do boje selete, aby se nestalo štědrovečerní pečínkou.

Šarlotina pavučinka (Charlotte´s Web), USA 2006. Scénář Susannah Grantová, Karey Kirkpatrick, režie Gary Winick, hrají Dakota Fanningová a další. 113 minut, distribuce Bontonfilm.

 

Právě se děje

Další zprávy