V Česku točí zahraniční štáby, přijeli Orlando Bloom či Adam Sandler

ČTK ČTK
14. 6. 2021 10:40
V Česku se znovu natáčejí zahraniční filmy a seriály, díky nimž přijíždějí známí herci. Do země štáby lákají pobídky. Díky nim se v Praze bude v červenci natáčet i část nejdražšího projektu Netflixu, snímku The Gray Man. Uvedl to Státní fond kinematografie, jenž pobídky zajišťuje. V thrilleru z prostředí CIA hrají Ryan Gosling a Chris Evans.
Herec Adam Sandler loni přebral cenu za film Drahokam.
Herec Adam Sandler loni přebral cenu za film Drahokam. | Foto: ČTK/APInvision

"Produkce spolupracovala na přípravách s magistrátem, radnicí Prahy 1, pražským dopravním podnikem, policií i hasiči a částkou asi pět milionů korun podpoří rozvoj Prahy 1 prostřednictvím poplatků i příspěvků navíc," uvedl fond k produkci The Gray Mana.

Informace o zajištěném náhradním parkování najdou obyvatelé na webu Prahy 1 a brzy i na připravovaných stránkách, kde budou k dispozici mapy s časy záborů.

V minulých dnech se v Praze objevil herec Adam Sandler, který účinkuje v celovečerním filmu Netflixu podle knihy Kosmonaut z Čech (Spaceman of Bohemia). Napsal ji Jaroslav Kalfař, který se narodil v Praze a žije v USA. Snímek podle díla, jež vyšlo česky roku 2017, režíruje Johan Renck, jenž stojí kromě jiného za seriálovým hitem Černobyl.

Hlavní postavou příběhu je kosmonaut poslaný z malé země ve středu Evropy na jednočlennou misi k planetě Venuši, kde má posbírat záhadný pradávný prach. Spojení se Zemí je však brzy přerušeno a kosmonautovým jediným společníkem zůstává imaginární pavouk. To ovšem protagonista netuší, že se někde za ním pohybují Rusové, kteří podnikají vlastní tajnou misi k Venuši.

Adama Sandlera si diváci spojují převážně s rolemi hlavních hrdinů rodinných komedií, jako je například 50x a stále poprvé nebo Když si Chuck bral Larryho, z nichž některé si sám i produkoval.

Do Prahy se vrátil i Orlando Bloom, aby tu natočil druhou řadu seriálu Carnival Row z produkce Amazonu. Neoviktoriánský fantasy seriál, společný počin amerických společností Amazon Studios a Legendary Television, už do Česka přinesl útratu filmařů přes tři miliardy korun, která byla ve zdejších pobídkách rekordní.

Objem filmového natáčení se podle Státního fondu kinematografie letos vrátí na úroveň roku 2019, tedy na úroveň před koronavirovou pandemií. Rok 2019 byl přitom pro místní filmový průmysl zatím rekordní, díky systému pobídek přiteklo do České republiky devět miliard korun zahraničních investic.

Pro opětovný příliv zahraničních štábů by ale podle fondu bylo potřeba stejně jako v roce 2019 navýšit rozpočet systému pobídek z 800 milionů korun alespoň o dalších 500 milionů. Objem loňských investic zatím fond kvůli situaci s pandemií nezná.

Tendence nárůstu zejména seriálové tvorby pro streamovací platformy souvisí s rozvojem internetu jako distribučního kanálu zábavy, který vede od výrobce přímo k divákovi. Koronavirová krize tento vzrůst akcelerovala, lidé byli v době lockdownů s výjimkou poslechových aktivit a čtení odkázáni na sledování televize a předplácení on-line vysílání.

 

Právě se děje

Další zprávy