V českém filmu se objeví kráska Davida Lynche

Irena Hejdová Irena Hejdová
28. 4. 2008 21:30
Tři sezony v pekle vypráví o lásce Egona Bondyho

Praha - Připravovaný snímek Tři sezony v pekle zamíří do doby, která v české kinematografii posledních let dlouho nebyla k vidění - do roku 1948 a k počátkům komunismu v Československu. Film jako svůj celovečerní debut připravuje ceněný reklamní režisér Tomáš Mašín.

Tři sezony v pekle vyprávějí příběh mladého básníka v období nástupu československého komunismu. Volně se inspirují skutečným příběhem vášnivé lásky spisovatele a básníka Egona Bondyho a české surrealistické básnířky Honzy Krejcarové, která byla dcerou Mileny Jesenské.

"Honza Krejcarová byla výraznou figurou v okruhu tehdejší umělecké bohémy a jako fatální žena prochází i naším filmovým příběhem," říká Monika Kristlová, producentka společnosti Dawson.

Kryštof Hádek ve filmu Experti
Kryštof Hádek ve filmu Experti | Foto: Experti

O hereckém obsazení celovečerního debutu Tomáše Mašína se stále jedná, podle Kristlové je v současné době předčasné cokoliv prozrazovat.

Odmítá potvrdit informace, že českého básníka má ztvárnit Kryštof Hádek a jeho protějšek některá z mladých českých, slovenských či polských hereček; jako o možné kandidátce se mluví i o osmadvacetileté Karolině Gruszka, jedné z hlavních hvězd snímku Inland Empire Davida Lynche.

„Doufáme, že vše bude jasné do festivalu v Cannes, kde bychom chystaný projekt rádi představili," dodává Kristlová.

Brožura připravovaných českých filmů, kterou České filmové centrum představilo v pátek na festivalu Finále už ovšem uvádí mezi jmény nejen Karolinu Gruszku a Kryštofa Hádka, ale i Slováka Luboše Kostelného známého z filmu O rodičích a dětech či polské herce Michala Dworczyka a Tomasze Tyndyka, který se objevil ve filmu Pianista.

Filozof a básník Egon Bondy, občanským jménem Zbyněk Fišer, se ve filmu jmenuje Zdeněk Heinz, Honze Krejcarové zůstalo její občanské jméno Jana.

"Honza Krejcarová byla duší mého mládí. Nikdy nepochopím, že je mrtvá. Nikdy tomu neuvěřím," vyznal se z lásky ke Krejcarové protagonista českého undergroundu, který zemřel loni v Bratislavě.

Tři sezony v pekle získaly podporu 20 tisíc eur od evropského fondu Media; český Státní fond na podporu a rozvoj české kinematografie filmu už v roce 2006 přiřkl šest milionů korun.

Snímek vzniká v  české společnosti Dawson Productions, která zastupuje Tomáše Mašína i jako reklamního tvůrce.

Právě v reklamní oblasti je Mašín spolu s Ivanem Zachariášem, Martinem Krejčím či Jakubem Kohákem považován za jednu z největších českých hvězd.

Ani ve filmové oblasti ale není Mašín úplným nováčkem - byl jedním ze scenáristů Ondříčkova filmu Šeptej.

 

Právě se děje

Další zprávy