V Cannes už se sešel celý filmový svět

Irena Hejdová Irena Hejdová
14. 5. 2008 23:08
Přijede Angelina Jolie, Madonna i Indiana Jones

Praha - Odpoledne Cannes zaplnili oživlí černobílí medvídci z filmu Kung Fu Panda a představila se porota, večer je vystřídaly první hvězdy na červeném koberci a další blesky fotoaparátů.

61. ročník nejslavnějšího světového festivalu zahájila Slepota. Snímek s Julianne Mooreovou otevřel dvanáctidenní maraton filmů, tiskovek a  společenských událostí.

Americkou hvězdu, brazilského režiséra Fernanda Meirellese i další herce Dannyho Glovera a Gaela Garcíu Bernala vítal při příchodu potlesk a nadšení fanoušci.

Herec Edouard Baer pak představil porotu, kterou vede Sean Penn, i festivalovému paláci. Přehlídku potom odstartoval třiaosmdesátiletý francouzský tvůrce Claude Lanzmann, autor dokumentu Shoah.

Penn řekl, že festival vždycky vybíral velké filmy a velké herce. V zaplněném hledišti bylo vidět Faye Dunawayovou, Dennise Hoppera nebo Cate Blanchettovou.

Dvaadvacet filmů se utká v hlavní soutěži o Zlatou palmu a hvězd v nich není málo. Milla Jovovich zastoupí snímek Palermo Shooting Wima Wenderse, Benicio del Toro bude Che u Stevena Soderbergha a Angelina Jolie ztvární nešťastnou matku u Clinta Eastwooda.

Cannes - oficiální plakát s fotografií od Davida Lynche
Cannes - oficiální plakát s fotografií od Davida Lynche | Foto: Festival v Cannes
Přehled soutěžních filmů: V Cannes se utkají slavní
Speciál: Vše o největší filmové akci světa

Další filmy budou uvedeny mimo soutěž - nejnetrpělivěji je očekávaná světová premiéra Indiana Jonese a Království křišťálové lebky. Cannes ji bude spolu s hvězdami snímku Harrisonem Fordem a Cate Blanchettovou hostit v neděli.

Mimo soutěž bude k vidění i animovaná Kung Fu Panda, nový film Woodyho Allena Vicky Cristina Barcelona s Javierem Bardemem a Scarlett Johanssonovou nebo zakončovací hollywoodská satira What Just Happened?

K vidění mimo soutěž bude i dokument Emira Kusturici o Maradonovi s hudbou Manu Chaa. Největší hudební hvězdou přítomnou v Cannes bude Madonna, která tu uvede dokument o sirotcích nakažených AIDS z Malawi - odtud pochází chlapec, kterého chce adoptovat.

Prestižní Un Certain Regard, sekce nastupujících talentů s originálním filmovým viděním, uvede dvacet snímků. Ve výběru jsou filmy ze Švédska, Francie i Německa, ale i z Libanonu, Mexika, Palestiny, Hongkongu a Thajska.

Jmenovec slavného herce, videoartista a držitel Turnerovy ceny Steve McQueen přiveze portrét protestujícícho muže nazvaný Hlad. Michel Gondry tu představí povídkový snímek Tokyo! - na něm spolupracoval jako jeden ze tří režisérů.

Roman Polanski: Wanted and Desired
Roman Polanski: Wanted and Desired | Foto: NY Times

Herec z brazilského Města Bohů Matheus Nachtergaele přiveze režijní debut Slavnost mrtvé dívky, Američan brazilského původu Antonio Campos snímek Afterschool.

K vidění tu bude i dokumentární film Tyson o kontroverzním americkém boxerovi. Další očekávaný dokument se představí v sekci Zvláštní uvedení - snímek Wanted and Desired je o o sexuální aféře Romana Polanského.

Česko letos svého celovečerního zástupce nemá, zemi tu zastupuje jen krátkometrážní Naus Lukáše Glasera, animovaný snímek o umírání, který bude uveden ve studentském výběru Cinéfondation.

Zvláštní sekce je věnována krátkým filmům, nezávislá sekce Directors´ Fortnight má letos slovenského zástupce, poetický dokument Slepé lásky Juraje Lehotského.

Součástí festivalu je Marché du Film, největší světový trh. „Každý rok se tu objeví kolem 4200 filmů určených pro prodej a distribuci," říká Markéta Šantrochová z Českého filmového centra.

V rámci trhu budou zahraniční distributory v Cannes hledat dva filmy - Vejdělkův Václav a Zikův dokument Jan Saudek.

Odborné veřejnosti se na festivalu představí i nový film Tomáše Mašína Tři sezony v pekle. Česko tu zastoupí také producent Jiří Konečný v programu Producer on the Move.

 

Právě se děje

Další zprávy