V Cannes se utkají slavní. Wenders, Kaufman, Eastwood

Irena Hejdová Irena Hejdová
13. 5. 2008 9:25
Co nabízí letošní soutěž nejslavnějšího festivalu?
Cannes: Julianne Mooreová ve filmu Slepota (Blindness)
Cannes: Julianne Mooreová ve filmu Slepota (Blindness) | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Dvaadvacet filmů se letos utká o Zlatou palmu. Loni si ji z Cannes odvezl film považovaný spíše za outsidera - strhující rumunské drama 4 měsíce, 3 týdny a 2 dny od mladého režiséra Cristiana Mungiu.

Tentokrát ovšem soutěž příliš nováčků nenabízí. Jediným režisérským debutantem je v ní Američan Charlie Kaufman - i když v tomto případě nejde o neznámé jméno, naopak.

Jde o scenáristu ceněných snímků Věčný svit neposkvrněné mysli či V kůži Johna Malkoviche. Kaufman přiveze Synecdoche, New York, v němž newyorského divadelního režiséra ztvárnil Philip Seymour Hoffman.

Foto: Reuters
SPECIÁL: Vše o festivalu v Cannes - Cannes, s'il vous plaît!

V soutěži je naopak řada filmů od těch, co už Palmu mají na poličce. Wim Wenders, který ji získal v roce 1984 za slavný snímek Paříž, Texas, přiveze letos Palermo Shooting, příběh prominentního fotografa a jeho cesty z Düsseldorfu do Palerma. Ve filmu hrají Milla Jovovich, Dennis Hopper, Patti Smith či Lou Reed.

Cannes: Angelina Jolie ve filmu Clinta Eastwooda The Exchange
Cannes: Angelina Jolie ve filmu Clinta Eastwooda The Exchange | Foto: Aktuálně.cz

Steven Soderbergh, držitel Zlaté palmy z roku 1989 za Sex, lži a video, ukáže životopisného Che. Kubánského revolucionáře v něm ztvárnil Benicio del Toro, jeho německou kolegyni Tamaru Bunke pak Franka Potente.

Belgičtí bratři Dardennové, kteří Cannes ovládli s filmy Rosetta a Dítě, letos zkoušejí štěstí s Lorniným tichem (Le Silence de Lorna) o útrapách Albánky žijící v Belgii a toužící po vlastním bistru.

Slavná jsou i další jména. Herec a režisér Clint Eastwood nabídne Changeling - v thrilleru podle skutečných událostí hraje Angelina Jolie ženu, které je vrácen její unesený syn, ale ona má pocit, že jde o cizí dítě.

Z USA přijede ještě James Gray - loni představil snímek Noc patří nám, letos přiveze Two Lovers - romantické drama z Brooklynu, v němž Joaquin Phoenix volí mezi dívkou, kterou mu vnucují rodiče, a krásnou novou sousedkou. Ve filmu hrají Gwyneth Paltrow či Isabella Rossellini.

Cannes: Joaquin Phoenix ve filmu Two Lovers (James Gray)
Cannes: Joaquin Phoenix ve filmu Two Lovers (James Gray) | Foto: Aktuálně.cz

Velké zastoupení má v soutěži Francie. Tvůrce snímku Esther Kahnová a Učená pře aneb můj pohlavní život Arnaud Desplechin nabídne rodinné drama s Catherine Deneuve a Chiarou Mastroianni Vánoční příběh (Un Conte De Noel).

Další francouzský snímek Třída od Laurenta Canteta  vypráví o středoškolském učiteli. A do třetice francouzská Hranice úsvitu (La Frontiere de L´aube) Philippa Garrela je příběhem mladé herečky zanedbávané svým manželem.

V soutěži se sešli hned čtyři jihoameričané. Argentinu zastoupí Pablo Trapero s vězeňským dramatem Leonera o těhotné vražedkyni a Lucrecia Martel s thrillerem Bezhlavá žena (The Headless Woman).

Z Brazílie přiletí režisér Hlavního nádraží a Motocyklových deníků Walter Salles -přiveze Line of Passage, příběh čtyř bratrů ze Sao Paula. Brazílii zastoupí i tvůrce Města bohů Fernando Meirelles se zahajovacím snímkem Slepota s Julianne Mooreovou.

Cannes: Synecdoche New York (Charlie Kaufman)
Cannes: Synecdoche New York (Charlie Kaufman) | Foto: Aktuálně.cz

Dva filmy zastupují Itálii a téma odvrácené strany nedávné minulosti. Gomorra režiséra Mattea Garroneho vypráví o neapolské mafii, Il Divo Paula Sorrentina o kontroverzním ministerském předsedovi Giuliovi Andreottim.

V Cannes dobře známý Kanaďan Atom Egoyan přiveze Zbožňování (Adoration) o dospívajícím chlapci, který znovu objevuje svůj život na internetu.

Exotičtější kinematografie zastoupí Turek Nuri Bilge Ceylan s rodinným dramatem Tři opice a Číňan Jia Zhangke s filmem Er Shi Si Cheng Ji o tom, jak do životů hrdinů zasáhne bourání staré továrny, která musí ustoupit luxusnímu komplexu.

Singapurec Eric Khoo uvede My Magic, jehož hrdina se po odchodu manželky vrátí ke své staré profesi - kouzelnictví, zatímco Filipínec Brillante Mendoza přiveze rodinné drama Serbis.

Cannes: Lornino mlčení od bratří Dardennů
Cannes: Lornino mlčení od bratří Dardennů | Foto: Aktuálně.cz

Izrael zastoupí animovaný dokument Valčík s Bashirem o traumatu z války s Libanonen. Natočil ho režisér Ari Folman, mimo jiné autor snímku Svatá Klára podle románu Pavla Kohouta uvedeného před lety v Karlových Varech.

Pro Cannes stále nejspíš exotickou východoevropskou kinematografii letos zastupuje pouze maďarský snímek Delta režiséra Kornéla Mundruczó o mladém muži, který se vrací na rodný venkov a poznává tu sestru, s níž naváže poněkud neobvyklý vztah.

 

Právě se děje

Další zprávy