V Cannes se představil film o Bondym za 80 milionů

Irena Hejdová Irena Hejdová
19. 5. 2008 9:30
Tři sezony v pekle se vrací do poválečných let

Cannes - Už v srpnu se začne natáčet nový český film Tři sezony v pekle. Celovečerní debut reklamního režiséra Tomáše Mašína se vrací do 50. let, k osudům básníka Egona Bondyho a jeho tehdejší lásky, bisexuální básnířky Jany, resp. Honzy Krejcarové. Tvůrci ho představili na právě probíhajícím canneském festivalu.

Film začíná v roce 1947, tedy těsně před tím, než moc v Československu definitivně na 40 let uchvátili komunisté. Kolektivní výzvy k budovatelství pod obřím Stalinem nahrazují individuálními prožitky a sní o útěku do Paříže.

"Ale nebude to politický film. Je to film o lásce, mladých lidech a svobodě," ujišťuje Mašín.

Hrdinou je devatenáctiletý Ivan, který utíká z domova, aby se vydal na nekonvenční cestu za svobodou. Asistuje mu na ní básnířka Jana.  Předobrazy postav byly právě výrazné postavy této éry, Egon  Bondy a Jana Krejcarová.

"Příběh je ale Bondyovými zápisky z mládí inspirován jen velmi volně," podotýká Mašín. Podle něj film spíš fabuluje než dokumentuje skutečnost.

Přesto tu dojde i na obecnější otázky. "Do jaké míry se má člověk nechat válcovat státní mocí? To je přece žhavé téma zejména dnes, kdy jsme neustále konfrontováni s mocí bank, médií, kdy politici manipulují s veřejným míněním a svobodně myslící jedinec je jim vysloveně překážkou," říká Mašín.

Foto: Aktuálně.cz

Úspěchem je obsazení hlavní role. Karolina Gruszka, která ztvární Janu, je jednou z nejslavnějších mladých polských hereček, navíc se ve výrazné roli objevila v Inland Empire, posledním filmu Davida Lynche. Jejího milence Ivana, jehož předobrazem byl Bondy alias loni zemřelý filosof Zbyněk Fišer, ztvární Kryštof Hádek.

I zbytek obsazení je mezinárodní. Ivanova otce hraje slovenský herec Martin Huba. Jan Kraus ztvární Ivanova mentora Viktora Lukase, Polák Tomas Tyndyk ztvární Ivanova kamaráda Hanese.

Další postavy hrají Slováci Luboš Kostelný a Táňa Pauhofová. Zpěvák Matěj Ruppert se objeví jako šmelinář Skokan.

"Podle mého názoru jde o téma, které má schopnost překročit české hranice a je dostatečně srozumitelné i pro zahraničního diváka," dodává Monika Kristlová z Dawsonu, hlavního českého producenta.

Mezinárodní je i sestava koproducentů. Koproducenty jsou slovenský Trigon a německý Babelsberg, koprodukovat film bude nejspíš i Polsko, hraje v něm řada tamních herců.

Projekt se připravuje už čtyři roky; šlo o finanční přípravu i práci na scénáři. Dvanácti miliony korun přispěl český Státní fond kinematografie, peníze přišly i od slovenského ministerstva kultury, Eurimage a dalšího od evropského programu Media.

Pro polský trh se chystá jazyková polská verze. Film s podtitulem "Dokud sníš, nejseš mrtvej" by do kin měl vstoupit v říjnu příštího roku.

 

Právě se děje

Další zprávy