V Cannes se po 20 letech vrátí kapitalista Gordon Gekko

ČTK Pavel Kroulík, ČTK
15. 4. 2010 15:55
Na festivalu bude soutěžit 16 celovečerních snímků
Foto: 20th Century Fox

Paříž - O Zlatou palmu se na letošním, 63. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Cannes bude ucházet 16 celovečerních snímků. Přehlídka, která patří s Berlinale a Benátkami do hlavní světové trojky, začíná 12. května a potrvá devět dní.

Na opulentním festivalu ve slavném letovisku sice nemůžou chybět premiéry hollywoodských trháků a komerčních hitů - letos ji zahájí Robin Hood Ridleyho Scotta promítnutý mimo soutěž. K vidění tu v premiéře bude i pokračování slavného Stoneova snímku Wall Street s podtitulem Peníze nikdy nespí. V roli mefistofelského kapitalisty Gordona Gekka se opět objeví Michael Douglas, jeho protihráčem bude Shia LaBeouf.

Foto: Aktuálně.cz

Promítat se tu bude i v Británii natočená romance Woodyho Allena You Will Meet a Tall Dark Stranger, kde hrají Anthony Hopkins, Naomi Wattsová, Josh Brolin a Antonio Banderas. Stephen Frears, režisér Královny, zase přiveze snímek Tamara Drewe - film s Gemmou Artertonnovou je založen na komiksovém stripu a (později i) grafickém románu Posy Simmondsové.

V soutěžních sekcích ale festival tvoří evropskou modernistickou protiváhu k příliš konzervativním a komerčním americkým Oscarům a prezentují se tu  nekompromisní tvůrci typu Larse von Trier, Michaela Hanekeho, Bruna Dumonta či Gaspara Noého. Také letos soutěž nabídne velká jména světové kinematografie, byť se zatím neočekává žádný velký skandál, kdy publikum bude pískat - i to ostatně bývá součástí velké festivalové hry.

Foto: Reuters

V soutěži se objeví novinka ruského režiséra Nikity Michalkova Unaveni sluncem 2, pokračování stejnojmenného snímku z roku 1994, jež by mělo poskytnout nezvyklý pohled na 2. světovou válku. Rusko v Cannes bude reprezentovat také režisér Sergej Loznica s filmem Ty. Má radosti.

Italský režisér Daniele Luchetti představí svou komedii Náš život a Brit Mike Leigh (proslavený tituly Nahý, Tajnosti a lži či Vera Drakeová) zase film Another Year. 

Abbás Kiarostámí, jeden z nejvlivnějších a nejkontroverznějších porevolučních íránských filmařů a rovněž jeden z nejpopulárnějších režisérů mezinárodní filmové komunity posledních dvou dekád (Pod olivovníky, Chuť třešní, Deset), přispěje dramatem Shodná kopie o anglické spisovatelce (hraje ji Juliette Binoche), která v Itálii, daleko od domova, naváže vztah s mladou Francouzskou.

Foto: archiv

O ceny se bude ucházet také film Urážka japonského režiséra Takešiho Kitana (Sonatina, Ohňostroj, Kikudžiro, Samuraj) odehrávající se opět v prostředí organizovaného zločinu. Mexický režisér Alejandro González Iňárritu (Babel, 21 gramů, Amores perros) představí své drama Biutiful (vskutku nejde o překlep), v němž je muž zapletený do nelegálního obchodu (Javier Bardem) konfrontován se svým přítelem z dětství, nynějším policistou.

Na domácí půdě budou soutěžit čtyři režiséři: Bertrand Tavernier s filmem Princezna z Montpensier, kde hrají Gaspard Ulliel, Mélanie Thierry a Lambert Wilson. Dále režírující herec Mathieu Amalric s filmem urné, další herec-režisér Xavier Beauvois se snímkem Muži a bohové (kde opět hraje Lambert Wilson) a tvůrce alžírského původu Rachid Bouchareb s filmem Mimo zákon o boji Alžířanů o nezávislost po 2. světové válce.

Uvedeny budou v soutěži i filmy čadského režiséra Mohammada Sáliha Harúna Muž, který křičí, jihokorejského režiséra Im Sang-sua Služka (jde o remake jednoho z nejslavnějších korejských filmů z 60. Let od Kima Ki-younga) a jeho krajana Lee Čang-donga Poezie o staré ženě, která hledá smysl života.

Foto: office-kitano.co.jp

Thajský režisér Apičatpong Vírasethakul se představí s komedií s předlouhým názvem Strýček Boonmee, který umí vyvolávat svůj minulý život.

Spojené státy zastupuje režisér Doug Liman s akčním dramatem podle skutečných událostí Férová hra - hlavní role mají Naomi Wattsová a Sean Penn. České snímky v hlavní sekci "tradičně" nefigurují, nicméně kompletní program ještě není znám. Loni zabodovala ve studentské sekci Cinéfondation Zuzana Špidlová s filmem Bába.

Hlavní porotu letos vede Tim Burton, spolu s režisérem v  ní zasedne Kate Beckinsaleová nebo Benicio del Toro. Porotu sekce Un Certain Regard pak řídí francouzská režisérka Claire Denisová, jury pro krátké filmy a studentské snímky bude šéfovat kanadský režisér Atom Egoyan.

Foto: Feature Films

Informace z tiskové konference přinesla francouzská AFP, přestože se v úterý objevily zprávy, že bude spolu s AP, Reuters a Getty mezi agenturami, jež se rozhodly bojkotovat čtvrteční vyhlášení soutěžních filmů.

Důvodem je protest proti restrikcím, které pořadatelé zavedli pro pořizování videozáznamů. Letos bude omezeno vysílání videozáznamů, a to především ze stoupání hvězd po schodech s červeným kobercem a při tiskových konferencích. Omezení vyplynula ze smlouvy mezi vedením festivalu a televizními stanicemi Canal+ a Orange o exkluzivním krytí některých událostí.

 

Právě se děje

Další zprávy