Primátor promluvil proti zdi, Gere se sešel s Merkelovou. Letošní Berlinale bude hodně politické

ČTK ČTK
Aktualizováno 9. 2. 2017 22:05
67. ročník mezinárodního filmového festivalu Berlinale byl ve čtvrtek večer slavnostně zahájen v Berlíně. Uvede téměř čtyři stovky filmů, včetně čtyř, na nichž se podílela česká kinematografie. O hlavní cenu – Zlatého medvěda – se spolu s dalšími 17 filmy utká polsko-česko-německý snímek polské režisérky Agnieszky Hollandové Přes kosti mrtvých.
Americký herec Richard Gere se v den zahájení festivalu sešel s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v jejím úřadě.
Americký herec Richard Gere se v den zahájení festivalu sešel s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v jejím úřadě. | Foto: Reuters

Berlín – V Berlíně byl ve čtvrtek večer slavnostně zahájen 67. ročník mezinárodního filmového festivalu Berlinale. Vedle téměř čtyř stovek filmů, včetně čtyř, na nichž se podílela česká kinematografie, by měl přinést také výrazný politický náboj, což svým projevem kritizujícím amerického prezidenta Donalda Trumpa dokázal už večer berlínský primátor Michael Müller.

"Nikdy více by neměly zdi dělit lidi," připomněl Müller slova mnoha svých spoluobčanů z období po pádu berlínské zdi v listopadu 1989. Nyní je čas mít je znovu v patrnosti, poznamenal také primátor města, v němž podle něj lidé rozdělením zdí trpěli jako nikde jinde na světě.

Müller svými slovy, za něž si vysloužil potlesk zaplněného sálu, zjevně narážel na plány prezidenta USA Trumpa postavit vysokou zeď podél celé americko-mexické hranice. "Nacionalismus a populismus ale není jen ve Washingtonu," podotkl Müller také s tím, že jsou i v Evropě a v Německu. Věří proto, že se najde hodně lidí, kteří se takovým tendencím postaví a nebudou jen diváky.

Režisér, scenárista a předseda mezinárodní poroty filmového festivalu Paul Verhoeven (vlevo) s ředitelem Berlinale Dieterem Kosslickem při slavnostním zahájení přehlídky.
Režisér, scenárista a předseda mezinárodní poroty filmového festivalu Paul Verhoeven (vlevo) s ředitelem Berlinale Dieterem Kosslickem při slavnostním zahájení přehlídky. | Foto: Reuters

Že bude mít letošní Berlinale výrazný politický náboj, očekávala už dopředu řada pozorovatelů. V duchu současného dění se podle ředitele festivalu Dietera Kosslicka nese i velká část filmů. "Málokdy převedl program Berlinale aktuální politickou situaci do obrázků tak naléhavě jako v tomto roce," míní. Umělci ve svých dílech audiovizuálně popisují "každodenní apokalypsu", ve které se nacházíme, řekl nedávno novinářům. Zároveň tak ale činí s vtipem a s tím, že je možné najít ze situace cestu ven.

V letošním programu Berlinale jsou také čtyři snímky s českým zastoupením. O hlavní cenu – Zlatého medvěda – se spolu s dalšími 17 filmy utká polsko-česko-německý snímek polské režisérky Agnieszky Hollandové Přes kosti mrtvých. Na detektivce z česko-polského pohraničí spolupracoval scenárista Štěpán Hulík, střihačem byl Pavel Hrdlička a jednu z hlavních rolí ztvárnil Miroslav Krobot.

Česká kinematografie stojí i za snímkem režiséra Julia Ševčíka Masaryk. Film věnovaný jednomu životnímu období diplomata a politika Jana Masaryka bude uveden mimo hlavní soutěž jako součást přehlídky Berlinale Special. Světovou premiéru bude mít v Berlíně také slovensko-česko-maďarský film Pátá loď režisérky Ivety Grófové, jenž bude promítán v jedné z vedlejších soutěží Generation Kplus. V sekci Berlinale Retrospective mohou lidé vidět restaurovanou verzi české sci-fi klasiky Ikarie XB 1 Jindřicha Poláka.

Mezi hvězdné hosty 67. Berlinale patří i americká herečka Maggie Gyllenhaal.
Mezi hvězdné hosty 67. Berlinale patří i americká herečka Maggie Gyllenhaal. | Foto: Reuters

Z mezinárodních hvězd se letos po červeném koberci v Berlíně projdou třeba Catherine Deneuveová, Penélope Cruzová, Hugh Jackman, Ethan Hawke nebo Richard Gere, který se ve čtvrtek setkal s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Do německé metropole na divácky nejnavštěvovanější festival na světě zavítají i slavní režiséři, včetně Dannyho Boylea, Akiho Kaurismäkiho nebo Wima Wenderse.

Ceny v hlavní soutěži porota vedená nizozemským režisérem a scenáristou Paulem Verhoevenem předá 18. února. Festival, který letos doprovázejí přísnější bezpečnostní opatření než obvykle, se uzavře o den později. Lístky na jednotlivé filmy stojí od čtyř do 14 eur (od 108 do 378 korun).

Masaryk - ukázka | Video: Bioscop
 

Právě se děje

Další zprávy