V Benátkách začal 73. ročník filmového festivalu, zahájil ho muzikál s Ryanem Goslingem

ČTK ČTK
1. 9. 2016 12:25
Projekcí americké muzikálové komedie La La Land s Ryanem Goslingem a Emmou Stone v hlavních rolích začal ve středu v italských Benátkách 73. ročník mezinárodního filmového festivalu, na němž o hlavní cenu Zlatého lva soutěží celkem 20 snímků.
Emma Stone a Ryan Gosling ve filmu La La Land
Emma Stone a Ryan Gosling ve filmu La La Land | Foto: Lionsgate

Letošní ročník filmového festivalu v Benátkách byl zahájen netradičně bez obvyklé pompézní recepce, kterou organizátoři zrušili na znamení úcty k obětem nedávného zemětřesení ve střední Itálii.

Úvodní večer se nesl v podstatně skromnějším duchu než obvykle. V jeho průběhu převzal Zlatého lva za celoživotní dílo polský režisér Jerzy Skolimowski. Ceremoniálu se zúčastnil rovněž britský herec Jeremy Irons.

Vítěze z 20 filmů vybere osmičlenná porota v čele s britským oscarovým režisérem Samem Mendesem.

Prvním snímkem z hlavní soutěže byla na benátském ostrově Lido zmíněná komedie amerického režiséra Damiena Chazelleho o jazzovém pianistovi, který se zamiluje do začínající herečky. Místní novináři v nadsázce tipovali, že Chazelle si v příštím roce za svůj film odnese Oscara. Prestižní ocenění americké filmové akademie totiž získaly oba filmy, které benátský festival otevíraly v předchozích dvou letech – Birdman režiséra Alejandra Gonzálese Iňárritu i Spotlight Toma McCarthyho.

Mezi dalšími filmy v hlavní soutěži je například Na mliječnom putu (Na mléčné dráze) srbského režiséra Emira Kusturici o lásce na pozadí války a poustevnického života. Svůj nový film Frantz o podivném setkání muže a ženy na hrobě společného přítele po první světové válce představí francouzský režisér François Ozon. Na tyto snímky však dojde až v dalších dnech.

 

Právě se děje

Další zprávy