V Benátkách soutěží kapitalističtí upíři i zombie

Kultura Kultura, Red Kul
3. 9. 2009 8:30
Začíná 66. ročník nejstarší filmové přehlídky
Foto: Pavel Kroulík

Benátky - Spolu s Berlínem a Cannes jde o nejprestižnější filmový festival na světě - a zcela jistě také o nejstarší. Letošní, už 66. ročník přehlídky odehrávající se na ostrůvku Lido uprostřed "plovoucího města", je navíc nezvykle nabitý novými filmy známých tvůrců.

Festival, která začal ve středu večer, uvítal v plné síle po loňském propadu americkou kinematografii, která je mezi 24 soutěžními snímky zastoupena šesti tituly. "Zdá se, že stávka scenáristů a finanční problémy naopak v Americe odbrzdily kreativitu - i  díky tomu soutěžní program snad nikdy nebyl tak nabitý," komentuje to šéf přehlídky Marco Mueller.

Foto: Reuters

Nejočekávanější zámořský zástupce je nejnovější dokument Michaela Moorea Capitalism: A Love Story. "Je to kriminální příběh. Ale také příběh třídního boje a příběh upíra, s jedním procentem bohatých, kteří berou chléb od úst jiným. A samozřejmě je to také příběh lásky," nechal se už slyšet autor Fahrenheit 9/11 a Bowling for Columbine.

Režisér Tom Ford, známý módní návrhář pro značku Gucci, přiveze do Benátek, které se poprvé konaly v roce 1932 za Mussoliniho, svou prvotinu - adaptaci románu Christophera Isherwooda A Single Man (Samotář) s Colinem Firthem a Julianne Mooreovou.

Dalšími americkými zástupci jsou remake snímku Zlý poručík (Bad Lieutenant, podtitulem Port of Call New Orleans ) v režii Wernera Herzoga s Nicholasem Cagem a Valem Kilmerem  nebo očekávaná Cesta.

Adaptaci stejnojmenného postapokalyptického románu Cormaca McCarthyho režíroval John Hillcoat (caveovský western The Proposition) a hrají v ní Viggo Mortensen, Robertem Duvall a Charlize Theronová.

Foto: Reuters

Se satirou The Men Who Stare at Goats (Muži, kteří zírají na kozy) se vrací do Benátek George Clooney. Veterán George A. Romero veze nový zombie horor Survival of the Dead.

Že tentokrát  Benátky přejí žánrovým filmům, které přitom musejí vykazovat jistou dávku nekonformity a experimentování, dokazuje i přítomnost japonského cyberpunkového režiséra Šinji Cukamoty, který zde uvede třetí díl své série Tetsuo s podtitulem The Bullet Man.

Silnou sestavu má letos Itálie a Francie, obě se čtyřmi filmy. Patří mezi ně Mr. Nobody od Jaco van Dormaela nebo Baaria od Giuseppe Tornatoreho - první italský film po dvaceti letech, který Benátky zahájí jako důkaz, že se mu znovu dostává uznání. Loni získal Velkou cenu festivalu v Cannes snímek o neapolské mafii Gomorra. Baaria popisuje příběh režisérova rodného města od 30. let minulého století do současnosti.

Z francouzských zástupců se očekává hlavně novinka Jacquese Rivettea,  režiséra francouzské nové vlny, který ve svých 81 letech přijíždí se snímkem 36 pohledů na Pic Saint Loup. Své jméno má dávno i Patrice Chéreau (Královna Margot, Intimita), který tentokrát přiváží  drama Persecution.

Foto: Aktuálně.cz

Do Benátek přijíždí i vítěz z Berlína, německý režisér tureckého původu, Fatih Akin. Po dramatických snímcích Proti zdi a Na druhé straně se tentokrát představí s komedií Soul Kitchen.

Další dva filmy zastupují Hongkong, (Accident a Prince of Tears) Srí Lanku (Between Two Worlds), Izrael (Lebanon), Rakousko (Lourdes) a Egypt (The Traveller).

Poprask zřejmě způsobí dva mimosoutěžní snímky: dokument o mediálním impériu Silvia Berlusconiho nazvaný Videokracie, kolem něhož se v Itálii již rozbouřily diskuse, a portrét venezuelského vůdce Huga Cháveze nazvaný South Of the Border, který přiveze Oliver Stone - dá se čekat podobný přístup k jihoamerickému levicovému politikovi, jako u dokumentu Commandante o Fidelu Castrovi.

Sylvester Stallone obdrží v Benátkách cenu každoročně udělovanou osobnosti, která zanechala svou (v tomto případě krvavou) stopu v soudobém filmu. Při této příležitosti poběží i nezkrácená, ultrabrutální verze zatím posledního, čtvrtého Ramba.

Foto: Aktuálně.cz

Mimo soutěž se představí novinka Stevena Soderbergha The Informant! se (záměrně pro svou roli k nepoznání ztloustlým) Mattem Damonem, jenž dorazí na Lido coby host stejně jako Clooney.

Festivalový lesk a přívětivou tvář obstará i třetí díl Toy Story natočený ve 3D - festival dokonce hodlá letos udělovat novou cenu  3D snímkům, aby držel krok s technologickým pokrokem.

Na festivalu bude mít zástupce i Česko. Světovou premiéru si tu odbude film režisérky Miry Fornayové Lištičky. Česko-slovensko-irský koprodukční snímek byl vybrán do soutěžní sekce debutů 24 International Film Critic's Week.

Loni získal Zlatého lva americký Wrestler, v němž se vrátil na scénu Mickey Rourke. Letošní přehlídka trvá do 12. září, kromě Zlatého lva (Leone d´Oro) pro nejlepší film se rozdává Volpiho pohár (Coppa Volpi) pro nejlepšího herce a herečku a Cena San Marca za nejzajímavější film, který "jde proti proudu" (cotrocorrente).

Předsedou poroty je oscarový americký režisér tchajwanského původu, Ang Lee (Tygr a drak, Zkrocená hora).

 

Právě se děje

Další zprávy