Úspěch českého animovaného filmu. Na Berlinale ocenili snímek Deniska umřela

ČTK ČTK
25. 2. 2023 18:38
Dětská porota na vrcholícím mezinárodním festivalu Berlinale v německé metropoli dnes udělila v sekci Generation Kplus čestné uznání animovanému filmu Deniska umřela od Philippa Kastnera, režiséra a studenta pražské FAMU.
Členové poroty na červeném koberci.
Členové poroty na červeném koberci. | Foto: ČTK/DPA

Skleněného medvěda za nejlepší krátký film, o kterého usiloval i Kastner, získal americký režisér Lloyd Lee Choi se snímkem Closing Dynasty.

Kastnerův krátkometrážní film, který vznikl jako cvičení ve druhém ročníku na Katedře animované tvorby FAMU, se věnuje citlivému tématu. Vypráví o ztrátě milovaného domácího mazlíčka a o tom, jak je možné se s bolestivou zkušeností vyrovnat. "Skutečný příběh, který vyvolal plno emocí. Nadchla nás úžasná animace se zvláštním stylem kresby a krásně použitými barvami," uvedla porota, kterou v sekci Generation Kplus tvoří děti ve věku mezi 11 až 14 lety.

V kategorii krátkých filmů v sekci Kplus se o Skleněného medvěda ucházelo 16 snímků. To, že Berlinale v celosvětové konkurenci vybralo na festival film Deniska umřela, označil Kastner za obrovskou čest. "Nikdy předtím mě nenapadlo, že by se něco takového mohlo vůbec stát. Je skvělé vidět, že se film lidem líbí, zvlášť když jde o tak osobní téma," řekl v prosinci o své nominaci.

 

Právě se děje

Další zprávy