Souboj obrů. Největší řetězec kin bude bojkotovat slavné hollywoodské studio

Reuters Kultura Reuters, Kultura
29. 4. 2020 17:31
Největší světový řetězec kin AMC přestane ve všech zemích, kde působí, promítat filmy od společnosti Universal Studios. Bojkot jednoho z největších hollywoodských studií odůvodňuje AMC tím, že Universal porušil zavedený obchodní model a na něj navázaná pravidla.
Universal Studios jsou druhým nejstarším hollywoodským studiem.
Universal Studios jsou druhým nejstarším hollywoodským studiem. | Foto: NBCUniversal

Firma rozhodnutí oznámila krátce poté, co šéf NBCUniversal Jeff Shell řekl, že Universal bude i po odeznění pandemie koronaviru souběžně uvádět filmy v kinech a na streamovacích platformách.

Universal Studios jsou vlastněné právě společností NBCUniversal, což je dceřiná firma nadnárodního telekomunikačního a mediálního konglomerátu Comcast Corporation. Druhá strana sporu, společnost AMC Theatres, po světě provozuje přes 1000 kin, z toho zhruba dvě třetiny v USA.

"AMC je přesvědčena, že snahou uvádět filmy ve stejnou dobu do kin i na streamovací platformy Universal narušuje byznysmodel a dohody mezi oběma firmami," napsal šéf AMC Adam Aron v dopise adresovaném Donně Langleyové, předsedkyni správní rady Universal Studios.

Kina ve většině zemí světa jsou od poloviny března uzavřená kvůli pandemii koronaviru. Rozhodnutí AMC, které je formálně platné od včerejška, tak v praxi začne fungovat, teprve až se biografy otevřou. "Filmy od Universalu již nebudeme uvádět v žádných z našich kin v USA, Evropě nebo na Blízkém východě," dodal Adam Aron.

Universal reagoval, že ho rozhodnutí AMC mrzí. Označuje ho za "zřejmě koordinovanou snahu narušit naši pozici a rozhodnutí".

"Absolutně věříme v zážitek, který si lidé odnášejí z kina, a nikdy jsme ho nezpochybnili. Už dříve jsme uvedli, že v budoucnu hodláme filmy uvádět souběžně v kinech a také na prémiových video-on-demand platformách," doplňuje mluvčí Universalu.

Premiéry nejočekávanějších filmů letošního roku jsou posunuté od chvíle, kdy po celých USA začala zavírat kina kvůli opatřením proti šíření koronaviru. Právě proto některá filmová studia začala zpřístupňovat své snímky on-line.

Pete Davidson ve filmu The King of Staten Island.
Pete Davidson ve filmu The King of Staten Island. | Foto: Mary Cybulski/Universal

Universal takto jen na síti uvedl animovaný film Trollové: Světové turné, a protože "výsledek předčil naše očekávání", jak řekl výkonný ředitel Universalu Jeff Shell, stejným způsobem chce firma distribuovat i další novinku - snímek The King of Staten Island scenáristy a režiséra Judda Apatowa. Naopak letošní očekávaný akční film Rychle a zběsile 9 odložilo studio Universal na rok 2021 právě proto, aby nepřišlo o tržby v kinech, doplňuje server Deadline.com.

Podle něj se teď Universal mohl pro změnu strategie na další roky rozhodnout i po nedávných průzkumech, v nichž Američané přiznali, že po odeznění nejhorší vlny pandemie koronaviru budou s návštěvou kina opatrní, aby neriskovali další nákazu.

Zároveň je řetězec kin AMC pod tlakem, protože kvůli pandemii nemá žádné tržby, pouze náklady. Podle Deadline.com "spousta analytiků odhaduje, že řetězec zbankrotuje". V biografech navíc po znovuotevření mají platit přísnější opatření, která zřejmě omezí počet návštěvníků v sále, což povede k dalšímu poklesu tržeb.

Universal film Trollové: Světové turné nabízel k virtuálnímu pronájmu za 19,99 dolaru, to znamená 499 korun. Firma tímto způsobem od uživatelů celosvětově vybrala téměř 100 milionů dolarů, z nichž si ponechá mnohem víc, než kdyby se o tyto v přepočtu 2,5 miliardy korun musela dělit s kinaři - většinou si studio a kinaři rozdělují získ 50 na 50 nebo 60 na 40 procent, doplňuje Deadline.com.

Film Trollové: Světové turné měl nakonec premiéru jen na webu. | Video: CinemArt

Čtyři roky starý předešlý animovaný film Trollové za stejnou dobu v kinech utržil 120 milionů, srovnává britský deník Guardian.

Podobný model jako Universal v době, kdy jsou kina zavřená, zkouší také konkurenční studia. Warner Bros. v květnu pouze na síti uvede animovaný film Scoob! ze série Scooby-Doo. V červnu zase Disney pouze na své streamovací platformě Disney+ představí celovečerní dětský snímek Artemis Fowl, jejž natočil Kenneth Branagh.

Tři největší americké řetězce kin AMC, Regal a Cinemark neočekávají, že by mohly začít fungovat dřív než koncem června nebo začátkem července.

Národní asociace majitelů kin v USA ve středu podpořila řetězec AMC. "Chápeme, že Universal je s výsledkem internetové distribuce filmu Trollové: Světové turné spokojený, ale nemělo by se z toho stát nové hollywoodské pravidlo," uvedla asociace. Tu následně Universal nařkl, že svůj postup koordinuje s AMC, která má v asociaci jako největší řetězec kin silné slovo.

Do debaty o streamování v úterý vstoupila také americká Akademie filmového umění a věd. Ta oznámila, že příští rok se o Oscara budou moci ucházet i snímky, které měly premiéru jen na internetu. Doteď pravidla vyžadovala, aby měl za sebou každý kandidát na Oscara alespoň týden promítání v losangeleském kině.

 

Právě se děje

Další zprávy