Unikly výsledky Oscarů? Podvrh, reagovala akademie

Kultura Kultura, Red Kul
21. 2. 2009 0:45
Dva dny před vyhlášením se objevil "seznam vítězů"

Los Angeles - V pátek odpoledne Hollywood ztuhnul jako království, kde žila Šípková Růženka, a probouzí se jen velmi pomalu. Britský server Yahoo! Movies UK totiž po poledni zveřejnil seznam letošních oscarových vítězů a tvrdil, že to nejspíš není podvrh.

Nejlepším hercem bude podle "uniknuvšího" seznamu Mickey Rourke, herečkou Kate Winsletová, hercem ve vedlejší roli Heath Ledger, Slumdog Millionaire pak získá cenu za nejlepší film i režii pro Dannyho Boylea.

Představu, že by reklamy, týdny mediální masáže, rozhovory s hvězdami, analýzy i výběr garderóby byly v podstatě totéž jako příprava na Vánoce, když jste dárky našli už v listopadu, si ovšem nechce nikdo připustit. Snad ani ti, kdo nakonec nevyhrají. Showbyznys má svá pravidla a rituály.

Autor článku na webu píše, že akademici začali odevzdávat lístky před deseti dny, a to je dost času na nějaký únik, a argumentuje tím, že poprvé je pod takovým dokumentem podepsán prezident Americké filmové akademie Sid Gannis.

Foto: Aktuálně.cz

Mluvčí akademie to samozřejmě záhy odmítla s tím, že jde o naprostý podvrh. Ale strohost, s jakou to učinil, je podle serveru podezřelá. "Je to absolutní podvod. Výsledky se stále ještě sčítají," vzkázala mluvčí Leslie Ungerová. Navíc prý předseda akademie není předem o vítězích informován a žádný podobný seznam se nevyhotovuje.

A dodala, co je obecně známo: že existují jen dva muži na světě, kteří znají výsledky. Brad Oltmanns a Rick Rosas z firmy PriceWaterCoopers je vyhodnocují už osmým rokem. Pro renomovanou společnost by to nebyla pěkná reklama v roce, kdy slaví 75 let spolupráce s Oscary. Za tu dobu se na sčítání podílelo jen jedenáct lidí.

Uzávěrka byla letos v úterý, sčítání mělo skončit v pátek. Na utajeném místě a za pomoci čtyř asistentů dávají oba muži dohromady výsledky, práce jim prý zabere 14 až 15 hodin denně. Detaily o počtu hlasů pro vítěze se nikdo nedozví; stejně jako to, kolik z 5810 akademiků odevzdalo platné hlasy. "Tohle tajemství si s dovolením odneseme do hrobu," říká Brad Oltmanns.

Čtěte také:
Oscara dostane vyžilec Rourke, protože hraje sám sebe
Přinese holocaust Winsletové Oscara, nebo prohru?
Milk a Milionář natahují ruku po Oscarovi za scénář
Jak získat Oscara za režii? Přežít všechny katastrofy

"Když sčítáme hlasy, musíme sedět v místnosti sami a neustále jeden druhého kontrolovat," dodává Rosa. Jinak mlčí i před manželkou - ještě když spolu sedí v hledišti Kodak Theatre. Na druhou stranu: „Je to prostě práce. Dobrodružnější než obyčejné účetnictví, ale práce."

V neděli spolu s Oltmannsem dvě sady obálek se jmény vítězů uloží do černého koženého kufříku, který navzdory pověstem nemají připoutaný k zápěstí, a každý zvlášť, jinou cestou a mimo hlavní tepny losangeleské dopravy, přijedou do Kodak Theatre. Celou dobu s nimi bude ochranka nebo policejní doprovod. S kamennou tváří pak čekají na předávající, kterým obálky dají.

"Beru to velmi vážně," říká ke své neobvyklé profesi Oltmanns, "během večera jsem v zákulisí a ještě než obálku odevzdám, patnáctkrát až dvacetkrát ji zkontroluji, jestli je to ta správná."

Foto: Reuters

Zároveň i on popírá, že by do Oscarů vkládal víc, než ho profese nutí. "Vždycky říkám, že vítěze nevybíráme. Díky Bohu, jen sčítáme hlasy," vzkazuje muž, kterému by do hlavy rád viděl celý filmový svět.

Přestože nad letošním ceremoniálem už zůstane stín pochybnosti, Hollywood se na filmový svátek dál připravuje. Finišují výzdoby Kodak Theatre, do města se sjíždějí novináři z celého světa a sázkaři ještě vkládají peníze na své favority.

Průběh sázek je asi nejhmatatelnější reakcí na zveřejněný seznam. Zatímco ve většině kategorií nejsou "vítězové" nijak překvapiví, "výhru" herečky ve vedlejší roli Amy Adamsové nikdo nečekal. V průběhu několika hodin tak prý sázky na ni několikanásobně vzrostly.

Server Yahoo! Movies UK nakonec připouští, že jeho seznam může být podvrh. Pokud ale není pravdivý, jedná se podle něj o řízený únik - a důvody, kterými ho vysvětluje, nejsou o nic méně šílené než nízkorozpočtový thriller od špatného scenáristy.

Akademie se totiž snaží zvýšit sledovanost televizního přenosu a podvržený dokument má zajistit, že se lidé budou chtít přesvědčit, jestli byl seznam pravý.

Druhou možností prý je, že seznam vypustili agenti filmů, které nejsou favority Oscarů. Akademie teď vítěze na poslední chvíli změní, aby se vyhnula obvinění z úniku - a tím vzroste šance pro jejich snímky.

 

Právě se děje

Další zprávy