Ulepeně žhavé noci s Penelope a Salmou

Irena Hejdová Irena Hejdová
7. 7. 2006 15:00
Recenze - Kolik filmů vznikne jen proto, že si dvě herečky řeknou, jak rády by si spolu zahrály v jednom filmu. Třeba jedna ze dvou novinek týdne. Uvnitř: TRAILER
Foto z filmu Sexy Pistols
Foto z filmu Sexy Pistols | Foto: S.P.I

A tak se také jednou sešla Salma Hayeková s Penelope Cruzovou a pravily, že by se chtěly potkat ve westernu. Výsledkem je film Sexy Pistols, který se v Česku promítá od včerejška.

Producentem je Luc Besson, který se podílel i na scénáři. A měla pravdu karlovarská ředitelka Eva Zaoralová, když v rozhovoru pro Aktuálně řekla, že Besson v poslední době neprodukuje úplně nejkvalitnější filmy. Sexy Pistols jsou totiž slátanina, jejíž důvod existence ospravedlňují (aspoň pro někoho) jen ty dvě krásné herečky v hlavních rolích.

Příběh je prostinký. Dvě mexické krasavice jedna bohatá a jedna chudá - brání proradným Amerikánům, aby tihle bídní kapitalisté ukořistili mexickou půdu pro stavbu železnice. Řídí se přitom pravidlem, že nejlepší obrana je útok. Pod vedením zkušeného zločince se naučí vylupovat banky a rychle shromažďují slušnou sumičku, která má zajistit jejich lidu živobytí.

Krasavicím pomáhá místní pastor a mexický lid - a především americký kriminalistický expert Cook, kterého si získají na svou stranu rychlokurzem líbání. Jako hlavní škůdce v příběhu vystupuje jakýsi kníratý Tyler Jackson, odporný a slizký jako brilantina na jeho ulízaných vlasech. Se svými pohůnky s oblibou vyvražďuje otce obou krasavic i další mexické farmáře.

Režijní debut dvojice, která sbírala zkušenosti na reklamách na Budweiser, Fantu a Renault je předvídatelný až hrůza. Dílo dokonal český distributor, který dal filmu s originálním titulem Bandidas (Banditky) ulepeně chytlavé pojmenování Sexy Pistols.

Možná proto, že dojde na vskutku žhavé scény, ve kterých Salma s Penelope žertují se svými koňmi, vzájemně zápasí v kostele a přetahují se o to, která z nich je lepší. Opravdu výživné je, když Salma s Penelope převlečené za go-go tanečnice rajtují po nahém Cookovi a vzájemně si předvádějí, jak umějí líbat. Dojde i na vykradení banky na bruslích a převlek za nevěstu...

Foto z filmu Sexy Pistols
Foto z filmu Sexy Pistols | Foto: SPI

K tomu znějí až příliš povědomé mexické hudební motivy a především se tu xenofobně vyjíždí proti všemu americkému. V tomto bodě se vybaví slavný, ale mnohem lepší film Viva Maria z roku 1965, kde si zahrály vůdkyně mexické revoluce pro změnu dvě krasavice 60. let Brigitte Bardotová a Jeanne Moreauová. Pokulhává i srovnání s Pistolnicemi z roku 1994, protože jejich představitelky alespoň hrají a někam směřují.

Jen v míře sexappealu vyhrávají sexy pistolnice a díky tomu jsou tak nějak k přežití. Uhrančivá Penelope a škytající Salma jsou samozřejmě každý den navlečeny do jiných slušivých oblečků s patřičně hlubokými výstřihy, ale jejich herectví se omezuje na diblíkovské pitvoření Zapomeňte, že Salma kdy tak skvěle hrála Fridu nebo Penelope almodovarovské hrdinky -  v tomto filmu na to totiž zapomněly i ony.

Záměr si spolu zahrát v jednom filmu těm dvěma vyšel. Ale je to film tak mizerný, že do konce prázdnin na něj zapomenou všichni krom těch pár chlapíků, kteří si dají plakát nad postel a budou s nimi žhavé noci prožívat znovu a znovu a znovu...

Sexy Pistols (Bandidas), Francie/Mexiko/USA 2006. Scénář Luc Besson, Robert Mark Kamen, režie Joachim Roenning, Espen Sandberg, kamera Thierry Arbogast, hrají Penelope Cruzová, Salma Hayeková, Steve Zahn, Dwight Yoakam, Sam Shepard. 93 minut, distribuce SPI.

 

Právě se děje

Další zprávy