Ukrajinci natočili animovaného Švejka

Irena Hejdová Irena Hejdová
20. 5. 2008 20:40
Najde se pro film český distributor?

Cannes - Haškův román o dobrém českém vojáku Švejkovi se už dočkal mnoha divadelních a několika filmových a zpracování. Teď přichází animovaný ukrajinský Dobrý voják Švejk.

Inzeráty v canneském deníku Variety mluví jasně - do kin by měl vstoupit už na podzim. Výkonný producent ukrajinské firmy Yalta Films Oleh Malyshevskyy to potvrzuje na stánku ukrajinského filmového centra: „Na říjen chystáme premiéru na Ukrajině, v Rusku a v dalších postsovětských republikách."

Ukrajinský Dobrý voják Švejk
Ukrajinský Dobrý voják Švejk | Foto: Aktuálně.cz

Jaký film bude? Napoví několikaminutový trailer, který ovšem není k dispozici pro zavěšení na internet. Vystupují v něm všechny známé postavy kolem hrdinného vojáka - paní Müllerová, hostinský Palivec i nadporučík Lukáš. Vizuálně jsou ale ukrajinské postavičky dosti vzdálené od Ladových ilustrací, které vizuální standardy Švejka ustavily v českém prostředí.

Film začíná v létě roku 1914 těsně před začátkem první světové války, dále se odvíjí v duchu známého příběhu z pera Jaroslava Haška.

 „Dobrý voják Švejk je vtipný a dojemný antiválečný film pro ty, kdo mají rádi černý humor a bílé vánoce," charakterizují autoři snímek na webových stránkách http://www.yaltafilm.net/i/lng.en/page.svejk

Ukrajinský Dobrý voják Švejk
Ukrajinský Dobrý voják Švejk | Foto: Aktuálně.cz

Je natočen technikou klasické 2D animace s délkou 82 minut. Pod vedením režiséra Rinata Gazizova na něm dva roky pracovala šedesátka animátorů.

Uvažují producenti i o uvedení filmu u nás ? „Rádi bychom, ale českého distributora zatím nemáme. Nevíte o nějakém?" ptá se producent a dodává, že na zahraničním uvedení filmu se dál pracuje.

 

Právě se děje

Další zprávy