Učitel lásky Mike Myers zatím jen vytočil hinduisty

Kamil Fila Kamil Fila
20. 6. 2008 9:00
Americký komik uvádí do kin novou komedii

Los Angeles - Mike Myers se proslavil v několikadílných autorských komediích Waynův svět a Austin Powers i coby dabér zlobra Shreka. 

Jeho nejnovější film The Love Guru, který si opět sám napsal, podle prvních reakcí do komediální nirvány diváky nevezme. Ale přestože do kin vstupuje až v pátek, podařilo se mu už vyvolat protesty hinduistů a vyznavačů východních náboženství vůbec.

Myers se totiž převtělil do "druhého nejlepšího" duchovního učitele z Indie, který rejžuje peníze z lidí hodlajících si vylepšit karmu. Humor klasicky těží z desítek sexuálních narážek, ale má i rozměry poněkud boratovské, byť si nehraje na dokument.

Guru Pitka, jak se onen vykuk jmenuje, představuje amalgám všemožných východních nauk, aniž ovšem činí konkrétní narážky. Nejvíce zasaženi se nicméně mohou cítit hinduisté, přinejmenším proto, že Pitka nosí typický indický oděv, květinové věnce a kroutí si kníry a končetiny do absurdních jogínských pozic.

K tomu hraje na sitár laciný popík a používá mantru "Marishka Hartigay" - což je jméno jedné vcelku bezvýznamné televizní herečky.

Bizarní zápletka se točí kolem toho, že Pitkovi jsou nabídnuty dva miliony dolarů, pokud se mu podaří vyléčit zraněnou duši hokejového útočníka a dovést jeho tým k zisku Stanley Cupu. Pitkovy metody jsou ovšem pochopitelně velmi neortodoxní...

Foto: Aktuálně.cz

Humor musí být naprosto přes čáru, aby nemohl být považován za zlý úmysl - což Myers většinou splňuje. Postižená skupina navíc nesmí být moc velká, aby její zraněné city nepoškodily tržby. S parodováním minorit si ale Hollywood každopádně moc zahrávat nechce.

Studio Paramount se tedy rozhodlo už na jaře pozvat na testovací projekce americké hinduisty, kteří byli "zděšeni" prvním trailerem. Ale ani tenhle vstřícný krok nezafungoval, naopak. S blížící se premiérou se protesty zvětšují, na internetu se podepisují petice.

"Lidé nejsou v hinduismu příliš zběhlí, a tohle by mohlo by mohl být jejich jediné seznámení s ním. Obrazy v jejich mysli pak budou plné stereotypů," znějí argumety odpůrců s tím, že The Love Guru (u nás Učitel lásky) hanobí hinduismus i Hindy a že se tu příliš frivolně užívá svatých pojmů jako karma, guru a ášrám.

Foto: Aktuálně.cz

Paramount se snaží hájit, že ve filmu vystupuje hindští herci, bývalý představitel Ghádhího Ben Kingsley a hlavně guru Deepak Chopra, s nímž je Myers dlouholetý přítel od dob, kdy mu zemřel otec a on hledal duchovní útěchu. Chopra mu prý byl inspirací.

"On je důvod, proč jsem nastoupil na tuto cestu. Zajímají mě vyšší stavy vědomí a komedie," říká mnohoznačně. "Guru ve vás dovede prolomit bariéry, uvede vás do stavu bláznivosti a osvítí vás, takže jsme pak schopni přijímat lásku".

I sám Chopra film hájí. Říká, že unáhlené a předčasné soudy jsou také náboženskou propagandou. Jeho soukmenovci to nicméně vidí jinak. "Všichni víme, co se stane, když lidem ukážete člověka v sárí se znaménkem na čele - vztáhnou si to k hinduismu," prohlásila  Bhavna Shinde ze Sanatan Society.

Foto: Aktuálně.cz

Nenechá se přesvědčit ani tím, že podle médií si The Love Guru utahuje spíš z americké kultury, která se od materialismu a promiskuity snaží narychlo fixovat na duchovní témata právě prostřednictvím pseudoreligiózních figur.

A už vůbec ne Mikem Myersem, který tvrdí: "Náboženství, které ve filmu zobrazujeme, je něco co jako Síla v Hvězdných válkách."

V USA se tak v pátek očekávají před kiny hloučky s transparenty,  u nás se 17. srpna se bubínků a korálků zřejmě nenadějeme.

 

Právě se děje

Další zprávy