Učitel, který vyměnil žáky za diváky. Zdeněk Svěrák slaví 88 let

Učitel, který vyměnil žáky za diváky. Zdeněk Svěrák slaví 88 let
S maminkou. Dětství je pro Svěráka jedním ze silných inspiračních zdrojů. Nejvíc odkazů zanechal ve filmech Obecná škola a Po strništi bos. Například scéna z Obecné školy, ve které Eda zalévá hrob svého dříve narozeného bratra, jenž měl stejné jméno, je autentická.
Docent Chocholoušek pálí na Koudelku. První filmová komedie scenáristického dua Zdeněk Svěrák - Ladislav Smoljak nazvaná Jáchyme, hoď ho do stroje z roku 1974, režírovaná Oldřichem Lipským, znamenala obrovský úspěch pro představitele hlavní role Luďka Sobotu. Scenáristé si jej vyhlédli v divadle Ypsilonka, které tehdy sídlilo v Liberci.
Do filmu Marečku, podejte mi pero! (1976) si scenáristé Svěrák a Smoljak napsali role spolužáků večerní školy Šlajse a Tučka. Na snímku s profesorkou fyziky Zíkovou v podání Jaroslavy Obermaierové.
Když přebíral hollywoodské ocenění, režisér Jan Svěrák vyslovil přání, aby pozlacená soška v rodině brzy získala bratříčka. To se zatím nepovedlo.
Foto: Lukáš Bíba / HN
Dan Poláček Magdalena Čechlovská Dan Poláček, Magdalena Čechlovská
Aktualizováno 28. 3. 2024 10:21
I když Zdeněk Svěrák, který na den učitelů 28. března slaví 88. narozeniny, „zběhl“ z povolání učitele českého jazyka už čtvrtý rok po promoci, zůstal mu svým způsobem věrný. I jako pracovník rozhlasu, scenárista, divadelník, filmový a televizní herec či textař vypráví příběhy, ve kterých dbá na krásu českého jazyka. Ani v hereckém projevu nezapře kantora.
 

Právě se děje

Další zprávy