Účastníci zájezdu: Slunce, moře, paštiky

Irena Hejdová Irena Hejdová
19. 4. 2006 0:00
Recenze - Vieweghovské adaptace mají díky autorově oblibě zájem diváků zajištěn už dopředu. Ale režisér Vejdělek na to nehřeší.

Jeho Účastníci zájezdu jsou vtipnou, i když občas lehce karikaturní sondou do české homolkovské duše. Loňský Renčův Román pro ženy se stal nejnavštěvovanějším filmem roku a Účastníci zájezdu mohou (s šestatřiceti kopiemi) tuto laťku snadno překročit.

Už proto, že Vejdělek má oproti Renčovi víc lásky pro své postavy, méně lásky k efektaření a jako hlavní trumf Jolanu. Poněkud zamindrákovanou a ne úplně nejmladší slečnu, v níž se snoubí milostná a sexuální traumata i zdravý nadhled Bridget Jonesové s neodolatelným psím výrazem Anny Polívkové.

Její Jolana je očividně schopná všeho. Zaplatit otráveným a frustrovaným rodičům dovolenou a vyrazit s nimi k moři. Nevzít si prášek a pozvracet autobus. Na místě se pak opíjet a nabízet se mužům. Nechat se osahávat malými chlapečky i zvrhlými onanistickými potápěči. To vše doplněno touhou po lásce.

Infobox
Autor fotografie: Aktuálně.cz

I další účastníci zájezdu jsou mírně panoptikální a značně nesourodou skupinou lidí. Ale už představují spíše typy. A protože v autobuse se sedí po dvou, najdeme tu pár důchodcovský, pubertální, maloměšťácký i homosexuální.

Krom Jolany (a její rodičovské koule u nohy) jede sám i onen úchylný potápěč, sličná průvodkyně a především hudebník Max; přetavené autorovo alter ego v poněkud matném ztvárnění Ondřeje Kovala. Vztahová škatulata, hejbejte se, můžou začít a krom našich osamělců se do nich zapojí puberťačky, italský playboy, dokonce též Jolanin otec.

Účastníci zájezdu: Rodina Jituš
Účastníci zájezdu: Rodina Jituš | Foto: Falcon

Jenže i na ta škatulata je jich nějak moc; film poněkud trpí neúnosným množstvím aktérů i epizodičností. Postavám tak chybí vývoj, některých je tu více, než bychom chtěli (důchodkyně) - některých zase méně (řidičovské duo).

Někdy jsou to až karikatury, což  platí v první řadě o rodině Jituš - typických komunálně paštikových xenofobních Čecháčcích. Nepříliš vydařeně působí také intošská stylizace puberťačky Denisy.

Naštěstí dialogy přes svou stylizaci působí autentičtěji než u Renče, i když zpočátku jsou možná až příliš literární a Denisa si neodpustí několik vieweghovských citací klasiků. Ale když se autobus rozjede, dá se do pohybu i film.

Účastníci zájezdu: Jolana a potápěč. Film přilákal už půl miliónu diváků.
Účastníci zájezdu: Jolana a potápěč. Film přilákal už půl miliónu diváků. | Foto: Falcon

V jízdě vyfutrované českými hvězdami je těžké vyzdvihnout některý z  výkonů. Nejvíc v paměti samozřejmě utkví Jolana, zdatně jí sekunduje potápěč Martin Pechlát, který si po roli Jardy Pichlíka z Nudy v Brně rozšiřuje galerii úchylů.

Vtipné je řidičské duo Krobot - Liška, s nímž se skvěle doplňuje průvodkyně Pamela. Jitka Kocurová je v téhle roli rozhodně překvapením: není na ozdobu, jak to u celebrit bývá, ale skutečně hraje, až na občasné přehrávání nijak špatně. Její sebeironické ztvárnění naivní blondýny je  půvabné včetně pěveckých výstupů.

Účastníci zájezdu: Jitka Kocurová jako Pamela
Účastníci zájezdu: Jitka Kocurová jako Pamela | Foto: Falcon

Nejen tady má Vejdělek cit pro budování homolkovsky trapné atmosféry. Velmi obratně balancuje na hraně dojemné trapnosti a  trapné dojemnosti - jako ve vrcholné Jolanině postelové scéně. A současně ukazuje, že svým postavám rozumí, třeba při matčině zpovědi o manželství.

Dojemné, vtipné i trapné je tu až nebezpečně blízko. To je divácky vděčná kombinace i dobře vystižená atmosféra české dovolené - kdo v polovině 90. let vyrazil s karosou poznávat svět, ví, o čem je řeč. I připomínek produktu, který vyrábí hlavní partner filmu, je tu méně, než bývá zvykem.

Účastníci zájezdu, ČR 2006. Sscénář Michal Viewegh a Jiří Vejdělek, režieJiří Vejdělek, kamera Jakub Šimůnek, střih Jan Daňhel, hudba Oskar Petr, hrají Anna Polívková, Eva Holubová, Bohumil Klepl, Jana Štěpánková, Jitka Kocurová, Ondřej Koval a další. 113 minut, distribuce Falcon.

 

Právě se děje

Další zprávy