Účastníci zájezdu se mění v zelené Romy

Irena Hejdová Irena Hejdová
13. 6. 2006 0:00
Praha - Režisér Jiří Vejdělek už chystá další film. Bude hitem i romská road movie s poněkud jinými hrdiny, než jsou čecháčci na dovolené?

Podle producenta Tomáše Hoffmana určitě, mají na to fintu: "Roming vypráví o Romech, ale komerčním způsobem. Romská problematika je tu nahlížena z netradičního úhlu a řeší se zde obecná témata jako láska, přátelství, vztahy mezi rodiči a dětmi." Díky emotivnosti hrdinů jsou prý  tyhle otázky podané jen mnohem dramatičtěji.

Komediálně laděný snímek popisuje putování tří Romů ze severních Čech na Slovensko. Vysokoškolský student Jura se od svého otce dozvídá, že má na Slovensku vybranou nevěstu. A přestože s tím nesouhlasí, vydává se za ní v otřískaném náklaďáčku  - i s otcem a bláznivým přítelem Stanem.

Tomáš Doruška při natáčení filmu Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí
Tomáš Doruška při natáčení filmu Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí | Foto: Česká televize

"Roming si říká o to, aby byl zpracován jako velký příběh. Čeká nás velmi náročné natáčení," těší se Jiří Vejdělek. Na režii snímku ovšem nebude sám: Roming budou natáčet dohromady s Tomášem Doruškou. První klapka padne v srpnu, do kin půjde film v roce 2007.

Vejdělek před Účastníky zájezdu sbíral zkušenosti při režírování nováckého seriálu Redakce. Tam spolupracoval mimo jiné s Markem Epsteinem, autorem scénáře Romingu.

Epsteinův text loni vyhrál Cenu Sazky za nejlepší nerealizovaný scénář. "Je krásný, vtipný, ale také složitý na realizaci," opakuje Vejdělek. Dříve se mluvilo jako o režisérovi právě jen o Doruškovi, pro kterého Epstein také scénář psal. Nakonec byl přizván i zkušenější Vejdělek.

Infobox

Tandemová režie: Ve spolupráci dvou režisérů vznikl v poslední době třeba film Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí (Doruška tento film stříhal). Jeho režiséři měli při natáčení přesně rozdělené sféry vlivu - Pavel Göbl se věnoval práci s herci, zatímco Roman Švejda výtvarným a vizuálním aspektům obrazu. Jiří Vejdělek si zas práci v tandemu vyzkoušel při práci na zmíněné Redakci, kde díky rychlému tempu natáčení spolupracoval s režisérem Tomášem Krejčím.

Navzájem si tak musí na natáčení vymezit pole působnosti. "Zatím na všech důležitých věcech děláme dohromady - při castinzích i výběrech lokací," vypráví Doruška, který doposud natočil jeden ze snímků pro povídkový film Radhošť.

Teď tvůrci hledají lokace a připravují další kolo castingů na romské neherce: "Hledáme naturščiky," vysvětluje Vejdělek. "Romové mají zvláštní nakažlivý temperament. A když se přestanou ostýchat a pořádně to rozbalí, jsou jako neherci neuvěřitelní: spontánní a pravdiví."

Castingy probíhají poněkud dobrodružně. "Konkurzy s Romy jsou nebezpečné - tedy v tom smyslu, že si neberou servítky a někdy jsou bolestně upřímní," vypráví Vejdělek. A přidává historku v Košicích, kde se ho jedna Romka snažila naučit jejich lidovou píseň, ale po chvíli to vzdala s tím, že "váš hlas by mala používať inkvizícia".

Tvůrci si pro natáčení dokonce vymysleli zvláštní terminologii. "Abychom při diskuzích pořád neřešili otázku názvosloví a to, jestli se nevyjadřujeme urážlivě, co se týká etnika nebo barvy pleti, interně jsme si role rozdělili na zelené a modré - romské a gádže," jmenuje Vejdělek.

Účastníci zájezdu se stali hitem. Bude jím i komedie Roming?
Účastníci zájezdu se stali hitem. Bude jím i komedie Roming? | Foto: Falcon

Vybráni už jsou i někteří představitelé "modrých" - ale Vejdělek zatím nechce nic prozrazovat. "Pochopitelně už nějaká jména existují a máme spadeno na další herecká esa, ale víc ještě neprozradím. Herci v tomhle ohledu bývají plaší a já bych je vyplašil velmi nerad."

Roming chystá stejný producentský tým, který stojí za filmy Román pro ženy a Účastníci zájezdu. Vzniká s finanční podporou České televize a českého i slovenského fondu na podporu a rozvoj kinematografie. "A já jsem jednou platil taxíka," dodává Vejdělek.

 

Právě se děje

Další zprávy