U Toy Story 3 svorně pláčou a tleskají kritici i diváci

Kamil Fila Kamil Fila
21. 6. 2010 7:02
Nový příběh hraček je nejúspěšnější pixarovská premiéra
Foto: Falcon

Los Angeles - Animovaný snímek Toy Story 3 potvrdil, a dokonce ještě překonal očekávání, jež do něj vkládalo studio Pixar. Jejich první snímek ve formátu IMAX a s doposud největším množstvím nasazených kopií (přes 4000) utržil ze všech pixarovských filmů nejvíc za první víkend- 110 milionů dolarů.

Díky Toy Story 3 se tak konečně rozjela letní filmová sezóna: uplynulý víkend byl v tržbách o 29 procent silnější než minulý rok; a se 195 miliony obratu ze všech filmů v severoamerických kinech to byl třetí vůbec nejúspěšnější červnový víkend všech dob.

Foto: Falcon

Pro studio Pixar představuje Toy Story 3 již jedenáctý úspěšný film v řadě, nicméně takový nástup neměl dosud žádný z nich; nejvíc zatím utržili Úžasňákovi se 70,5 miliony. Po Shrekovi 3 se sumou 121, 5 milionu (který ovšem patří pod konkurenční studio Dreamworks) je tak Toy Story 3 druhý nejúspěšnější animák, jaký se kdy hrál v amerických kinech.

Nejdražší, nejdelší, nejziskovější

Podle bleskového průzkumu bylo na Toy Story 54 procent publika mladších 25 let a půl napůl se rozdělilo mezi muže a ženy; 67 procent návštěvníků přitom tvořily rodiny s dětmi. 40 procent z těch, kteří nepřišli s rodinou, pak bylo ve věku 17 až 24 let - tedy generace vyrůstající na předchozích dílech Toy Story.

Foto: Pixar
Čtěte také:
Recenze: Toy Story 3 dokonalostí maskuje rozpolcenost
Toy Story vesele připomíná neveselý úděl být hračkou

V hodnocení se vzácně shodují profesionální recenzenti i řadoví diváci. Na IMDb.com má Toy Story momentálně průměrně hodnocení 9, 4 bodů z 10 možných. Bližší pohled do grafů odhalí, že 77, 5 procent hlasujících dává 10 bodů z 10 a 13 procent hlasujících "jen" 9 bodů z 10.

Foto: Falcon

To víceméně odpovídá odnocení recenzentů: databáze Rottentomatoes momentálně eviduje 163 recenzí, z nichž je 160 kladných (což je 98 procent), a průměrné hodnocení se pohybuje na 8,7 bodech z 10. Prakticky nejníže hodnotí Toy Story 3 tzv. top uživatelé IMDb.com - jejich hlasování se složilo do průměrné známky 7, 8 bodu z 10.

Toy Story je tedy nejen nejvýdělečnější a nejdražší díl trilogie, protože kvůli IMAX formátu bylo potřeba všechny postavičky z předešlých dílů vymodelovat úplně znova, ale také nejdelší (o 20 víc než jednička) a zatím i nejlépe hodnocený.

Málokdy se stává, že nadšení běžného publika sdílejí i přísnější filmoví kritici a zároveň se tato obliba odrazí masově na tržbách. Každopádně v záplavě pozitivních recenzí téměř není slyšet nic jiného než superlativy typu „další léto, další pixarovka, další mistrovské dílo" a „vynikající završení trilogie" nebo  „Pixar to zase dokázal" či „Škoda, že už je konec" (což se liší od Shreka 4, kde často zaznívalo  „Zaplaťpámbu, že už je to poslední").

Foto: Falcon

Jak napsal Gary Wolcott z deníku Tri-City Herald: „Pixaři vyrábějí nejlepší filmy na této planetě. Tečka. Chcete důkaz? Po Toy Story 3 publikum plakalo a pak tleskalo. I kritici plakali. A kritici nepláčou. Nikdy."

V recenzích občas i zaznívaly rétorické otázky „a mohli by Pixaři dostat na starost pokračování všech hollywoodských filmů?" či povzdechnutí se směsicí smutku a slasti: „I titulky jsou u tohoto filmu lepší než u většiny ostatních celý děj."

Dokonalý nebo jen vynikající?

Toy Story zkrátka zapadá do nejhýčkanější kategorie „chytré zábavy", která je „mistrovsky odvyprávěná, má skvěle načasované gagy a dojetí" a jde o „film, který dokonale brnká na struny emocí publika". Nakonec jediný spor, který se vede, je ten, zda je film „absolutně dokonalý" či jen „ne úplně dokonalý, ale vynikající".

Foto: Falcon

V jedné z minima záporných recenzí se blogger Cole Smith podivil: vždyť příběh není ani tak radostný jako spíš smutný. A copak ten osmnáctiletý hrdina nechodí s nikým na rande, že musí řešit problémy se starými hračkami? Není celý ten pixarovský svět trochu divný?

Armond White z New York Press byl dokonce ještě tvrdší. Podle něj Toy Story 3 není o nevinné dětské radosti a představivosti, ale jednoduše oslavuje konzumerismus. Upozorňuje také, že Toy Story 3 ve své úvodní akční sekvenci nabízí víceméně tejný typ potěšení jako například Transformers 2, které přitom většina z těch, již milují Toy Story, nepovažuje za dobrý film.

V dobrém srovnává Toy Story se snímkem Small Soldiers, který kriticky ukazuje, jak se do hraček vkládá militaristická ideologie - zatímco tady jsou hračky představované jako esenciálně nevinné. Rozhořčení čtenářů pod jeho celkově negativní recenzí ovšem nezná mezí a sepisují se petice za jeho vyhození z práce.

Skoro jako pověstný Uwe Boll

Foto: Warner Bros.

Jedinou další novinkou v kinech je zjevně nepovedená a neúspěšná comicsová adaptace Jonah Hex, která utržila pouhých 5,1 milionu dolarů; diváky nepřilákalo ani to, že se ve snímku s Joshem Brolinem promenáduje Megan Fox v korzetu, který jí utahuje pas na 49 cm.

Podle všeho jde o nejslabší comicsovou adaptaci z nakladatelství DC; hned vedle filmu Steel z roku 1997 a The Losers z letošního roku. Fantaskní western se zombiemi a rotačními kulomety prostě zajímá minimum lidí. Na Rottentomatoes má Jonah Hex jen 14 procent kladných recenzí (jednu z nich napsal i výše uvedený Armond White) a na IMDb.com jej zase 26 procent hodnotí jedním bodem z deseti.

Jak napsal například Christopher Smith z deníku Bangor Daily News, je to „film, kde chybí veškeré prvky, které dělají film. Je to drsný comics bez drsnosti, postavy tu nemají osobnost a existuje tu příběh, jemuž chybějí  vypravěčské kvality."  Podle Jen Yamato z Movies.com jde o „ten nejrozsekanější frankensteinovský džob, jaký si vůbec pamatuju".

Konsenzus většiny publicistů se ustavuje na tom, že Jonah Hex má blízko tomu, jak točí nejhorší režisér všech dob Uwe Boll. Pro Jima Haywarda, který předtím okouzlil animákem o slonovi Hortonovi tak musí být docela rána číst si podobné články a vidět černá ekonomická čísla, z nichž se jeho snímek už nevyhrabe.

 

Právě se děje

Další zprávy