U Hanksova 4-D filmu se budou diváci třást na sedačkách

Kultura Kultura, Red Kul
5. 11. 2009 15:40
Snímek Beyond All Boundaries nabídne ,,válečný zážitek"
Tom Hanks na premiéře filmu Tam kde žijí divočiny
Tom Hanks na premiéře filmu Tam kde žijí divočiny | Foto: Pavel Kroulík

New Orleans - V čase, kdy se mají stát diváckým hitem i záchranou filmovým studií před piráty 3D projekce, nabízí Tom Hanks ještě o rozměr navíc. Coby producent, který se podílel na válečném seriálu Bratrstvo neohrožených, minisérii o projektu Apollo nebo animované novince Tam kde žijí divočiny, stojí za krátkometrážním 4D filmem Beyond All Boundaries.

Název má evokovat jak "výjimečnou" zkušenost, které byli za druhé světové války vystaveni Amaričané, tak prolomení dosavadních "hranic" dosavadních diváckých zážitků.

4-D promítání znamená nejen prostorový efekt, ale i zapojení jiných smyslů: divákům prý nabídne kromě 3D obrazu a zvuku chvění sedaček či foukání větráků. To všem znamená také speciální „ hardware" pro hlediště: válečný snímek se tak bude promítat jen v kině Národního muzea druhé světové války v New Orleansu. Premiéra za účasti veteránů je v pátek, ve čtvrtek se koná projekce pro zvané s červeným kobercem.

Širokoúhlý snímek (plátno má 36 metrů na šířku) zachycuje bitvy druhé světové války od Pearl Harboru až po protiofenzivu Němců v Ardenách. Na plátně se budou střídat filmové záběry s animací,  efekty umožní prý divákům na vlastní kůži pocítit rachot jedoucího tanku nebo protiletadlové střelby. Použity při natáčení byly použity reálné historické předměty i jejich kopie.

Foto: Reuters

"Tohle není jen širokoúhlý film," říká o 35minutovém snímku Hanks, který v něm vystupuje jako vypravěč. Technika 4-D má podle něho pomoci přenést diváky do skutečného prostředí, kde se děj odehrává. Filmu propůjčili hlas také Brad Pitt, Elijah Wood nebo Kevin Bacon.

Muzejní kino v New Orleansu Victory Theater bylo postaveno právě kvůli snímků Beyond All Boundaries. Je součástí rozšiřování muzea, které už stálo 300 milionů dolarů a má pokračovat až do roku 2015. Peníze pomáhá shánět i sám Hanks.

„Máme v úmyslu připravit muzejní park o druhé světové válce," plánuje ředitel muzea Gordon Mueller. Už v pátek se spolu s kinem otevře „vojenská kantýna" Americký sektor nebo muzikálové scéna. Tady se mají konat show show inspirované vystoupeními, se kterými hvězdy za druhé světové války objížděly vojáky, aby jim „zvýšily morálku".

Podle Hankse trvala příprava Beyond All Boundaries zhruba pět let. Nejtěžší prý bylo rozhodování, které části druhé světové války do tak krátkého filmu vložit. Podle Hankse se nakonec soustředili na lidské utrpení a ekonomické ztráty, které si konflikt vyžádal, ale zároveň i další impuls pro ženskou emancipaci počátek boje za lidská práva.

"Tenkrát v armádě existovala rasová segregace. Řekli jsem jim, aby riskovali své životy, ale po návratu jsme je zase posadili na zadní sedadla autobusů. Bylo jasné, že taková nespravedlnost už po válce v naší zemi nemůže pokračovat," říká Hanks.

Spolu s „kreativním režisérem" filmu Philem Hettemou prý považují americkou účast v druhé světové válce za základ historie - „místo, kde se utvářelo to, kým dnes jsme".

 

Právě se děje

Další zprávy