Tykwer natočil nejdražší německý film

ČTK, Hej
5. 9. 2006 11:30
Berlín - Do německých kin přichází adaptace proslulého románu Parfém. Temný příběh nečekaně režíruje Tom Tykwer, autor snímku Lola běží o život.

Ve hře na zfilmování světoznámého románu Patricka Süskinda byla jména jako výpravný Ridley Scott nebo hračičkář Tim Burton, ale nakonec se adaptace překvapivě chopil Tykwer, známý nejen českému divákovi především generačním hitem Lola běží o život, ale i novějšími tituly Princezna a bojovník či Nebe.

Dustin Hoffman ve filmu Parfém: Příběh vraha
Dustin Hoffman ve filmu Parfém: Příběh vraha | Foto: Aktuálně.cz

Film, který navíc ozdobily hvězdy jako Dustin Hoffman či Alan Rickman a premiéru má 14. září, je považován za jednu z nejvýznamnějších letošních produkcí a s náklady 60 milionů eur je doposud nejdražším německým snímkem. Do českých kin by měl být uveden v prosinci.

"Je to obrazově bohatý epos a obsesivní autorský film zároveň, mezinárodní románová adaptace a intimní režisérská vize v jednom," napsal už o snímku týdeník Focus.

Stočtyřicetiminutová adaptace posunula do poněkud sympatičtější polohy postavu hlavního hrdiny, mnohonásobného vraha Jeana-Baptista Grenouilla, kterého ztvárnil zatím nepříliš známý londýnský herec Ben Whishaw.

Parfém: Příběh vraha
Parfém: Příběh vraha | Foto: Aktuálně.cz

V senzitivní knize s expresivním jazykem i hororovými scénami je to člověk bez soucitu, který má extrémně vyvinutý čich a jediný cíl: namíchat nejlepší parfém na světě - a to z ingrediencí  ne zcela tradičních, mrtvých dívek. Detektivní linii doplňuje obecnější portrét přehlíženého člověka - s touhou mít okolí alespoň na chvíli ve své moci. 

Tykwer s mnichovským producentem Berndem Eichingerem pracovali na scénáři dva roky. "Našel jsem značně subjektivní cestu, jak s látkou pracovat," řekl režisér. Natáčení pociťoval jako výzvu - i proto, že  film se odehrává v 18. století.

"Pro člověka, který nemá moc rád historické filmy, protože je považuje za strojené, nevěrohodné a takříkajíc přepudrované, to bylo napínavé. Stál jsem před úkolem natočit konečně dobrý kostýmní film," tvrdí Tykwer.

Alan Rickman ve filmu Parfém: Příběh vraha
Alan Rickman ve filmu Parfém: Příběh vraha | Foto: Aktuálně.cz

Románu současného německého autora Süskinda se na světě prodalo 15 milionu výtisků, česky vyšel zatím naposledy před dvěma lety v Academii. Jeho autor se nechtěl na zfilmování podílet a nechce prý na něj jít ani do kina.

Dlouho odolával prodeji filmových práv, až v roce 2001 je přenechal za údajně deset milionů marek, tedy pět milionů eur právě Eichingerovi.

Ten pak dva roky vyjednával s renomovanými americkými režiséry, zkoušel pro materiál získat hollywoodská studia a nechával zpracovat scénáře. Nakonec převedl práva na svou firmu Constantin a k překvapení branže angažoval režiséra Tykwera.

 

Právě se děje

Další zprávy