TV tipy na víkend - Marketa Lazarová, Cesta, Hlas moře

Marie Dostálová
24. 11. 2011 1:08
Jaký kvalitní film si pustit tento víkend v TV? Přinášíme vám tipy
Magda Vášáryová jako Marketa Lazarová
Magda Vášáryová jako Marketa Lazarová | Foto: Aktuálně.cz

Jaký kvalitní film by vám neměl tento víkend uniknout v televizi? Přinášíme vám několik zajímavých tipů na sobotu a neděli napříč programy televizí.

Sobota - Hlas moře a Marketa Lazarová

V šestnáct hodin na Filmboxu nepřehlédněte španělské drama Hlas moře (2004), které získalo Oscara ze nejlepší cizojazyčný film. Režisér Alejandro Amenábar se do širšího diváckého povědomí dostal oceňovaným hororem Ti druzí (2001). Hlas moře řeší kontroverzní otázky okolo práva na euthanasii. Film je natočen podle životního příběhu Španěla Sampedra, který desítky let za toto právo bojoval. V hlavní roli citlivě, nikoliv však pateticky natočeného dramatu uvidíte autentický výkon Javiera Bardema.

V sobotu ve dvacet hodin by vám na stanici CSfilm rozhodně nemělo uniknout poetické drama Marketa Lazarová (1967) uznávaného režiséra Františka Vláčila. Film natočený podle předlohy Vladislava Vančury vypráví příběh, zasazený do středověku, o dívce, jež byla předurčena klášteru, je však donucena stát se milenkou násilnického loupežníka. Dějově mnohovrstevnatý film nabízí obraz drsného středověku, syrovou vizuální stránku, monumentální hudební doprovod a skvělé herecké výkony Josefa Kemra, Magdy Vášáryové, Vladimíra Menšíka a dalších.

Neděle: Insider: Muž, který věděl příliš mnoho, Cesta

V 16.15 nabízí HBO psychologický thriller Insider: Muž, který věděl příliš mnoho (1999) mistra krimi dramatu Michaela Manna. Na sedm Oscarů nominovaný film je o reportérovi Lowellovi (Al Pacino), který získá důkazy o tom, že zástupci tabákových koncernů křivě přásahali před soudem. Zdrojem informací je Jeffrey (Russell Crowe) který se ve zlém rozešel se svým zaměstnavatelem a rozhodl se říci pravdu o škodlivosti a návykovosti kouření před televizními kamerami. Napínavé drama se skvělými hereckými výkony a brilantními dialogy by vám nemělo uniknout.

Ve 22.05 vysílá HBO postapokalyptické drama Cesta, které natočil John Hillcoat podle knihy Cormaca McCarthyho. Film se odehrává ve zničeném světě, v němž přežilo jen málo lidí. Muž (Viggo Mortensen) a Chlapec společně v naději putují na pobřeží. Depresivní a ponurá atmosféra spolu s napínavým příběhem vytváří z Cesty nezapomenutelný filmový zážitek.


 

 

Právě se děje

Další zprávy