Česká kina zažila rekordní rok, lidi nejvíce chodili na Anděla Páně 2 a animované komedie

ČTK ČTK
19. 1. 2017 16:32
Do českých kin přišlo loni nejvíc lidí od roku 1993, a to hlavně na pohádku Jiřího Stracha Anděl Páně 2 a animované komedie. Tuzemské filmy se přitom na celkové návštěvnosti podílely téměř 30 procenty.
Anděl Páně 2
Anděl Páně 2 | Foto: Pavla Černá / Česká televize

V roce 2016 navštívilo tuzemská kina přes 15,6 milionu diváků, což je nejlepší výsledek od roku 1993.

Divácky nejúspěšnějším filmem se stala pohádka Anděl Páně 2. Vyplývá to z údajů Unie filmových distributorů. V roce 2015 navštívilo tuzemská kina téměř 13 milionů diváků, v roce 2014 to bylo 11,6 milionu lidí.

Z celkového počtu loňských 345 premiérových představení bylo 79 českých filmů (včetně obnovených premiér). To je nejvyšší počet od roku 1990, kdy se otevřely trezory se zakázanými filmy z 60. let a v kinech bylo uvedeno 84 českých filmů. V předloňském roce mělo premiéru 49 tuzemských snímků.

Vedle českých filmů diváky nejvíce lákaly animované snímky. Druhé místo návštěvnosti obsadil Tajný život mazlíčků a v první desítce se usadila i animovaná pokračování Hledá se Dory a Doba ledová: Mamutí drcnutí. Fantasy žánr zastoupila na bronzové příčce Fantastická zvířata a kde je najít, komediální žánr pak na čtvrtém místě hájil film Dítě Bridget Jonesové. Nejúspěšnějším zástupcem z rodiny komiksových filmů pak byl Deadpool na 10. příčce, který se stal i nejúspěšnější komiksovou adaptací vůbec.

"Rok 2016 byl oproti předcházejícím letům úspěšný především díky velkému zájmu o české filmy, které se výrazně připojily k zahraničním hitům. Takováto shoda se neopakuje často, a proto také nárůst návštěvnosti kin byl u nás jeden nejvýraznějších v celé Evropě," uvedl Aleš Danielis, programový ředitel společnosti CinemArt.

Divácky úspěšné tituly očekávají provozovatelé kin i v tomto roce. V prvním pololetí 2017 dorazí snímek Spojenci s Bradem Pittem, na fenomén Padesát odstínů šedi z roku 2015 se pokusí navázat Padesát odstínů temnoty a zopakovat předchozí úspěch by mohl také T2 Trainspotting režiséra Dannyho Boylea.

Po Berlinale se v dubnu představí česko-polský film Agnieszky Hollandové Přes kosti mrtvých. Z tuzemských tvůrců například Bohdan Sláma uvede svou Bábu z ledu a Jan Hřebejk nabídne první část své trilogie Zahradnictví: Rodinný přítel.

Nemyslím si, že snímek Anděl páně 2 byl sázkou na jistotu, nechtěl jsem prvnímu dílu podrazit nohy, ten tlak byl obrovský, říká režisér Jiří Strach | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy