Tržby Hollywoodu se propadly na úroveň 80. let, nejvíce vydělávají čínské filmy

ČTK Reuters ČTK, Reuters
14. 1. 2021 16:05
Tržby amerického filmového průmyslu se loni kvůli pandemii nového typu koronaviru snížily o více než 80 procent. Dostaly se tak na úroveň 80. let minulého století.
Cedule na zavřeném kině v newyorské East Village.
Cedule na zavřeném kině v newyorské East Village. | Foto: Shutterstock

Finančně úspěšnější než hollywoodské trháky byl poprvé film z Číny, která těžila z toho, že se tam život už před měsíci vrátil téměř do normálu, a mohla tak otevřít kina. Na svém webu o tom píše německý týdeník Der Spiegel.

Nejvíce peněz loni utržilo čínské historické drama Pa paj - 800 (Osm set) o druhé čínsko-japonské válce z let 1937 až 1945. Film, který česká kina neuvedla, dosáhl na částku 473 milionů dolarů, v přepočtu přes deset miliard korun.

Také druhý nejúspěšnější snímek roku jménem Wo che wo te ťia siang (Já a moje rodné místo) pochází z Číny.

Horší než úspěch nebo neúspěch jednotlivých filmů jsou celkové ztráty Hollywoodu, podotýká Spiegel. Příjmy kin v Severní Americe se podle společnosti pro průzkum trhu Comscore loni kvůli pandemii propadly přes 80 procent na 2,2 miliardy dolarů. V roce 2019 přitom tamní trh vyrostl na 11,4 miliardy.

Pro srovnání - ještě roku 2019 jen jeden kasovní trhák Avengers: Endgame utržil v USA 858 milionů dolarů. Vloni byli nejúspěšnější Mizerové navždy, kteří od premiéry v lednu, tedy ještě před první vlnou pandemie, utržili 206 milionů.

Naopak letní thriller Tenet od režiséra Christophera Nolana v USA a Kanadě nasbíral jen 58 milionů.

Podle agentury Reuters měl americký filmový průmysl tak málo peněz naposledy v roce 1981, kdy byl komerčně nejúspěšnějším snímkem roku Superman 2.

Kvůli opatřením proti šíření nemoci covid-19 musela zavřít kina v mnoha zemích. Za oběť by jí mohly padnout i prominentní společnosti, jako je řetězec AMC, který je jedním z největších provozovatelů kin na světě a jemuž hrozí bankrot. V největších amerických městech New Yorku a Los Angeles zůstávají biografy zavřené a studia přesunula 274 filmů z loňského roku na letošek.

Nadějí se stává překvapivý návrat autokin. Hollywood jim vděčí za to, že v Severní Americe vůbec měl nějaký obrat. A podle analytika Comscore Paula Dergarabediana je celková částka za rok 2020 "velmi povzbudivá pro všechny, kdo se obávali, že se kino nemusí vůbec vrátit".

Společnost Comscore nezveřejnila data týkající se celosvětového kinotrhu, ten podle odhadů časopisu Variety klesl o 71 procent.

20 filmových pecek, které mají šanci vás letos ohromit v kinech, na Netflixu i HBO:

20 filmů, které letos mají šanci ohromit v kinech, na Netflixu i HBO. | Video: Aktuálně.cz
 

Právě se děje

Další zprávy