Glosa: Superhrdinové ovládnou svět. Vysmějí se oživlý Superman a hubený Joker konkurenčnímu Marvelu?

Martin Svoboda Martin Svoboda
25. 7. 2016 9:19
Na největším setkání fanoušků popkultury, Comic-Con v San Diegu, představilo svoje největší trumfy komiksové vydavatelství DC, které do kin uvede Sebevražedný oddíl, Justice League a Wonder Woman. Chystané filmové novinky komentuje Martin Svoboda.
Jared Leto jako Joker ve filmu Sebevražedný oddíl
Jared Leto jako Joker ve filmu Sebevražedný oddíl | Foto: Warner Bros.

Comic-Con v San Diegu je místo, kde na krátkou dobu i ten největší hnidopich zapomene na námitky a propadá dětskému nadšení i při pouhém prezentování loga chystaného blockbusteru.

Proto se zde hlasitě jásalo i nad plány DC (potažmo Warner Bros.), ačkoliv jindy se nad jejich snahou dohonit Marvel spíš krčí rameny. Nových záběrů a setkání s tvůrci se dočkali fanoušci komiksových adaptací Sebevražedný oddíl, Justice League i Wonder Woman.

Geniální marketing Sebevražedného oddílu. Ale co film?

Nejvíc se momentálně očekává od Suicide Squad neboli Sebevražedného oddílu, kde hrají například Will Smith nebo Jared Leto, který tu ztvárnil Jokera.

Snímek má za sebou třeskutou kampaň, která by se mohla zapsat do marketingových učebnic. Trailer sestříhaný do rytmu Bohemian Rhapsody patří mezi nejpodařenější upoutávky všech dob a z materiálu, jenž by kdykoliv jindy vypadal jen „dobře“, udělal povinnosti pro filmové fanoušky. A z prvotního nadšení se podařilo vypěstovat natěšenost cílového publika až k nesnesitelnosti.

Na Comic-Conu byl promítán víc než tříminutový trailer završující kampaň (snímek jde do kin 4. srpna, takže všechny esa jsou venku). Obešel se bez Queenů, ale potvrdil, že producenti svěřili propagaci do rukou skvělým střihačům. Genialita první upoutávky se nedá jen tak zopakovat, grády však materiál neztratil.

Sebevražedný oddíl - Comic-Con trailer | Video: Warner Bros.

Otázkou však zůstává, jestli bude stejně dobrý i film. Nadšené reakce na kampaň nesoucí se v odlehčeném duchu (spolu s vlažným přijetím temného Batman v Superman) dokonce přiměly studio dát Sebevražedný oddíl přetočit a přestříhat, aby byly prvky ceněné v upoutávkách zdůrazněny. Což je krok, který může snímku jak prospět, tak zásadně uškodit.

Režie i scénáře se ujal David Ayer, který měl v poslední době na svědomí především průměrná Železná srdce, podívanou z druhé světové války, jež se zastavila na půl cesty mezi nezvykle syrovými výjevy a přehlídkou klišé. (Dřív pozitivněji zaujal žánrovkami Drsný časy, Street Kings a Patrola.) Pevná producentská ruka a silný námět by ho nepochybně mohly dovést k vybičování se k slušnému výkonu.

Obzvlášť atraktivita námětu by měla Oddíl táhnout kupředu. Lidé přeci mají vždy nejraději záporáky a zde jiné postavy ani nejsou. Jedni zloduši (Will Smith, Margot Robbie, Joel Kinnaman) jsou najati, aby porazili druhé, ještě horší zloduchy. Konkrétně mají za úkol udělat to, co nedokázal Batman: zlikvidovat Jokera. Ten se vrací nově v podání Jareda Leta, jemuž se rychle podařilo setřást stín Heatha Ledgera a vzbudit zájem o novou verzi pověstného antagonisty.

Justice League se tak snaží!

Po vratkém přijetí Batman v Superman se na málokterý projekt kouká tak skrz prsty jako na dvoudílnou Justice League. Ta byla až příliš brzy svěřena režiséru Zacku Snyderovi, takže když producenti zjistili, že jeho vize DC Universa divákům moc nevoní, bylo už pozdě.

Naštěstí mají stále trumf v podobě Bena Afflecka, jehož si oproti očekávání diváci zamilovali. Studio ho tedy (možná dokonce proti jeho vůli) tlačí do popředí celého kolosu, jmenovalo ho výkonným producentem Justice League a na jeho Batmanovi vystavělo i první upoutávku.

V ní se Bruce Wayne seznamuje s Aquamanem (Jason Momoa), Flashem (Ezra Miller) a Cyborgem (Ray Fisher) a pokouší se je rekrutovat pro svůj tým, v němž najdeme po Supermanově smrti zatím jen Wonder Woman. Zack Snyder už v San Diegu nepředstíral, že smrt Supermana vnímá jako spoiler, a nepředstíral ani, že by měla být něčím trvalým – nakonec přizval na pódium i Henryho Cavilla (ztvárňujícího Supermana), který se navíc objevuje i na plakátu.

Můžeme se ptát, jaký má smysl zabít na konci jednoho filmu postavu, když trvalost jejího skonu nedokážou tvůrci předstírat ani do začátku filmu dalšího, ale to je Zack Snyder... Vlastně to zkazil už před titulky.

Z traileru k Justice League zatím nejde vyčíst víc, než jak moc se producenti snaží zavděčit. Ostrá melodie od White Stripes má nejspíš evokovat řízné upoutávky Suicide Squad a roztržitého Ezru Millera si jistě máme zamilovat. Do 17. listopadu 2017 ale budou muset přijít s pádnějšími důvody dát Snyderovi další šanci.

Justice League - trailer | Video: Warner Bros.

Konečně i ženy?

Ještě před tím přijde na řadu Wonder Woman (v podání Gal Gadot). Režisérka Patty Jenkins se v ní vrátí do dob první světové války, v níž se nadlidsky silná Amazonka angažovala. Dějově tedy poněkud vypadneme z kontinuity nastolené Snyderem a Goyerem, to ale nemusí být na škodu.

Wonder Woman představuje v současné komiksové vlně první ženskou superhrdinku se sólovým filmem. Konkurenčnímu Marvelu se nepodařilo dát prostor Černé vdově, protože někdejší výkonný ředitel Ike Perlmutter považoval ženské superhrdinky za nerentabilní a všechny navrhované projekty stopoval (jak vyšlo najevo v kauze Sony Leaks).

Po Perlmutterově odchodu z pozice se ale poměry mění, i v Marvelu se chystá superhrdinský film se ženou v čele – Captain Marvel. A právě na Comic Conu padlo, že ji ztvární herečka Brie Larson.

Při vědomí, že jde o vítězství ještě o kus větší, než by se zdálo, dává smysl, že Wonder Woman ve svém traileru brnká na feministickou notu. Předloha založená na přepracování legendy o Amazonkách k tomu rozhodně vybízí.

Na druhou stranu ale musí Jenkinsová a scenárista Michael Goldenberg našlapovat obezřetně. Star Wars ukázaly, že ženská hrdinka může být něco zcela přirozeného a nevzrušivého. Snímek, který by na pohlaví své protagonistky přespříliš upozorňoval, by mohl vyznívat „divně“. Pravdu se dozvíme 1. června 2017.

Wonder Woman - trailer | Video: Warner Bros.
 

Právě se děje

Další zprávy