Troška si hraje na lidového baviče, jeho Strašidla ale připomínají námět z dob vrcholné normalizace

Martin Svoboda Martin Svoboda
Aktualizováno 12. 5. 2016 20:32
Nová komedie Zdeňka Trošky Strašidla vypráví příběh rodiny hejkala Huga, jehož poklidný život změní vpád úředníka Patočky. Ten Hugovi oznámí, že řadu let neplatí nájem, a buď se musí vystěhovat, nebo zaplatit. V hlavních rolích se představí Tereza Kostková, Jiří Dvořák, Vladimír Polívka nebo Matěj Hádek. "Trailer připomínající námět z dob vrcholné normalizace doplňují narážky jako 'My strašíme tady, vy na úřadě' a není těžké uhádnout, co se za vyslovenými větami skrývá," popisuje první ukázku nové Troškovy komedie Martin Svoboda.
Strašidla - trailer | Video: Falcon

Zdeněk Troška je vnímám jako král české lidové zábavy v dobrém i zlém, co takové označení obnáší. A sám rád živí představu, že točí "blbiny pro lidi", jež mají pouze bavit a nic jiného.

Trailer na jeho novou pohádkovou komedii Strašidla ale připomíná, že pravda je někde jinde.

Strašidla.
Strašidla. | Foto: Falcon

Když pomineme nevkus vtipu o znásilňování ve filmu určeném primárně dětskému publiku a nebudeme se divit už celkem okoukaně pitvořivé Troškově stylizaci, nelze přehlédnout, že většina nabídnutých gagů má zároveň hodnotu politického nebo společenského komentáře.

Buržoazní strašidla musejí začít vydělávat peníze, musí se začít účastnit pracovního procesu a být užitečná, což samozřejmá po staletích zahálky nezvládají zrovna s lehkostí.

Trailer připomínající námět z dob vrcholné normalizace doplňují narážky jako "My strašíme tady, vy na úřadě" a není těžké uhádnout, co se za vyslovenými větami skrývá: Troškova nedůvěra vůči kapitalismu, bohatým lidem, elitám, zkrátka všemu, co není pracující lid. Zatím chybí jeho tradiční nenávist vůči církvi, ale jsme teprve u první upoutávky, takže není všem dnům konec.

Strašidla
Strašidla | Foto: Falcon

Není nic špatného na točení filmů s postojem, my jako diváci si však onen postoj musíme uvědomovat, abychom o něm mohli diskutovat a rozhodnout se, jestli ho přijmeme, nebo odmítneme. Zdeněk Troška se maskuje coby neutrální lidový bavič, ačkoliv ve skutečnosti jde o jednoho z politicky nejangažovanějších filmařů, jehož dílo prostupuje silná agenda. Ať už záměrně kalkuluje, nebo své postoje a frustrace zkrátka nedokáže do díla nepromítat, nám předkládá svůj světonázor.

Zjevně už si nemůže pomoct ani u pohádek.

Diskusi o samotném poselství můžeme rozjet až 18. srpna, kdy snímek vejde do kin. Dopředu se na něj ale připravme, protože přijmout Troškova tvrzení o "pouhé zábavě" nelze. Mezi tím můžeme i kroutit hlavou, proč i dobří herci jako Čtvrtníček a Hádek tak moc potřebují u Trošky roli.

 

Právě se děje

Další zprávy