Třicetiprocentního Krejčíře pronásleduje Gangster KA

ČTK Kultura ČTK, Kultura
10. 1. 2014 14:04
Film podle scénáře Jaroslava Kmenty natočí režisér Cirkusu Bukowsky.
Foto: Magicbox

Praha- Do prostředí organizovaného zločinu v Česku i na jihu Afriky zavede diváky film Gangster KA, který podle předlohy Jaroslava Kmenty natočí režisér Jan Pachl. V hlavní roli gangstera zvaného Káčko se představí Hynek Čermák, který s Pachlem spolupracoval již na seriálu Cirkus Bukowsky. V případě Gangstera KA by měl být do jara hotový scénář, točit se začne na podzim.

Foto: Aktuálně.cz

"Film bude mít dvě části, první se bude točit a odehrávat v České republice, druhá na jihu Afriku. Z toho důvodu sháníme také zahraničního koproducenta," uvedl producent filmu Adam Dvořák s tím, že do kin by měla první část přijít v září nebo říjnu 2015 a o měsíc později by měla navázat část druhá. Předpokládaný rozpočet z české strany činí 40 milionů korun, o spolupráci s některou z televizí a žádosti o grant se jedná.

I přes zjevnou podobnost režisér Pachl tvrdí, že je pouze inspirován postavou Radovana Krejčíře a ze sedmdesáti procent se jedná o fiktivní příběh, ve kterém ho zajímá "zrod gangstera". "Téma organizovaného zločinu a korupce je jedním z nejzajímavějších, které v současnosti můžeme najít, jenom se ho u nás zatím nepodařilo hlouběji uchopit," sdělil s tím, že při tvorbě scénáře spolupracoval i bývalými vyšetřovateli.

Autorem námětu a spoluautorem scénáře je Jaroslav Kmenta, jehož knihou Kmotr Mrázek byl loni volně inspirován úspěšný film Příběh Kmotra režiséra Petra Nikolaeva.

"K projektu Gangster KA mám tři věci. Zaprvé 18. června 2005 došlo k největší ostudě české policie tím, že při domovní prohlídce utekl ze své vily Radovan Krejčíř. Za druhé po osmi letech můžeme konstatovat, že nastal vývoz organizovaného zločinu za hranice republiky a za třetí - jestli se někomu mohlo zdát, že útěkem Krejčíře skončilo všechno, co se týká podsvětí v České republice - tak mohu konstatovat, že válka kmotrů neustále pokračuje," řekl Kmenta, který loni začal dávat dohromady knihu o Krejčířovi.

Představitele hlavní role Čermáka označil režisér Pachl za herce, který osudy svých hrdinů také prožívá, až mu to komplikuje osobní život. Čermáka podle jeho slov na roli fascinuje žebříček hodnot zločince, který to, co dělá, považuje v danou chvíli za správné. "Když jsem hrál v divadle Richarda III., oblíbil jsem si ho," podotkl. Před začátkem natáčení plánuje nastudovat všechny materiály o organizovaném zločinu a zapracovat na své fyzické kondici. "Co je vám platné, když dobře odříkáte monolog, když pak nevyběhnete schody," dodal.

 

Právě se děje

Další zprávy