Tribecu otevřel Elton, teď přijde Hansard s Irglovou

Kultura ČTK Kultura, ČTK
21. 4. 2011 8:55
De Nirova přehlídka se prosazuje i na internetu
Foto: Reuters

New York  - V New Yorku ve středu večer místního času začal jubilejní desátý ročník filmového festivalu Tribeca. Otevřela jej venkovní projekce dokumentu režiséra Camerona Crowea o spolupráci hudebníků Eltona Johna a Leona Russella.

Ještě před začátkem promítání zhlédli diváci překvapivé vystoupení skupiny The Bangles. Slavné ženské uskupení 80. let  za doprovodu populárního dětského sboru z nedalekého Staten Islandu na ploše u Světového finančního centra na jihu Manhattanu předvedlo jeden ze svých největších hitů Walk Like An Egyptian z roku 1986.

Krátce poté na pódium přišel režisér Martin Scorsese a uvedl hlavní hvězdu večera, zpěváka a skladatele Eltona Johna. Dokument Union prý původně vznikl jako tak trochu soukromá akce zachycující jeho spolupráci s Russellem, kterého John dlouhodobě obdivuje. Nakonec ale vznikl film, jenž se stejně jako jejich společné album.

Festival Tribeca založili herec Robert De Niro, producentka Jane Rosenthalová a její manžel Craig Hatkoff. Letos festival trvá do 1. května. V jeho porotě mimo jiné zasedá herečka Whoopi Goldbergová.

Foto: Reuters

Přehlídka vznikla po teroristických útocích z 11. září, aby vrátila život na dolní část Manhattanu. Postupně se vypracovala v akci, kde se představují ambicióznější snímky, ale kromě sociálně uvědomělých dokumentů, zahraničních filmů i nezávislých snímků sází i na hvězdy filmového nebe. V pestrém programu, který nezapomíná na atraktivitu, tak festival nabízí "skoro vše! od malých uměleckých snímků až po filmy sportovní.

Letos nabídne přes 90 snímků. Jedním z nich bude v pátek světová premiéra dalšího hudebního dokumentu o hudební dvojici, kterou tvoří Glen Hansard a Markéta Irglová. Černobílý snímek zachycuje jejich turné po zisku Oscara za píseň Falling Slowly i postupný rozpad jejich partnerského vztahu.

Přehlídka je známá i tím, že hledá nové přístupy k divákům za pomoci moderních technologií. Šest snímků tak bude letos na internetu k dispozici omezenému počtu zájemců po dobu 24 hodin. Organizátoři tím chtějí filmy představit online publiku, aniž by tím snižovali šanci filmů na uzavření vlastních distribučních smluv.

Jedním z dalších prvků festivalu je internetový kanál, kde bude možné bez přestávky sledovat záběry z červeného koberce. Organizátoři také nabádají filmaře, aby během festivalu s diváky více komunikovali pomocí sociálních médií.

 

Právě se děje

Další zprávy